Veiligheid en betrouwbaarheid grootste zorgen bij SaaS

Onderzoek van Coleman Parks in opdracht van Colt wijst uit dat Belgen en Nederlanders zich bij ‘software-as-a-service’ (SaaS) vooral zorgen maken over de veiligheid van hun data en applicaties en betrouwbaarheid van de dienst.

Onderzoek van Coleman Parks in opdracht van Colt wijst uit dat Belgen en Nederlanders zich bij ‘software-as-a-service’ (SaaS) vooral zorgen maken over de veiligheid van hun data en applicaties en betrouwbaarheid van de dienst.

SaaS, ook wel ‘software op aanvraag’ genoemd, en virtualisatie zijn hot en zullen nog hotter worden. Dat zegt het merendeel van de 400 Europese it-respondenten in het onderzoek van Coleman Parks in opdracht van telecomdienstverlener Colt.

In België en Nederland kiest 78 procent van de bevraagden al voor servervirtualisatie, 60 procent voor opslagvirtualisatie en 53 procent voor applicatievirtualisatie. Maar liefst 92 procent van de Belgisch-Nederlandse respondenten verwacht in de komende twee jaar in virtualisatie te zullen investeren.

Toch is er bij virtualisatie een relatieve vrees voor de groei van de complexiteit van de systemen. 55 procent van alle respondenten zegt zich daarover zorgen te maken. In België en Nederland is vooral het functioneren van systemen een belangrijke zorg bij de toepassing van virtualisatie (63 procent).

Bij SaaS zijn beveiliging van data en applicaties, controle over de it-operaties en betrouwbaarheid van de service de grootste zorgenkinderen. Doch echt zwaar lijken die zorgen uiteindelijk niet door te wegen: 75 procent van de bevraagden (71 procent in België-Nederland) voorspelt de toepassing van SaaS te zien toenemen in de komende twee jaar.

Jan Dejosse, Director Marketing Benelux bij Colt, zegt niettemin in het perscommuniqué toch geen overrompeling van SaaS en virtualisatie te verwachten: “Een aantal ontwikkelingen – meer wetgeving, globalisering en hogere verwachtingen van klanten – oefenen een grote druk uit op pan-Europese organisaties om nog efficiënter te werken met minder geld. Tegelijkertijd kunnen maar enkele bedrijven het zich veroorloven om hun complete it-infrastructuur te vervangen. De meesten kunnen ook niet meteen overstappen naar een volledig virtuele, ‘on-demand’ strategie. De migratie naar een webgecentreerde wereld zal dan ook evolutionair verlopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content