Veiligste 4-cijferige pincode onthuld

DataGentics ging op zoek naar de veiligste pincode.

DataGentics, een adviesbureau dat gegevensonderzoek doet op grote databases, ging op zoek naar wat de veiligste pincode met vier cijfers is.

Bij het kiezen van een pincode gebruiken veel mensen vaak voor de hand liggende combinaties die niet moeilijk te onthouden zijn, wat ze meteen ook zeer onveilig maakt. Wat de veiligste pincode is, onderzocht Nick Berry van het adviesbureau DataGenetics dat aan data mining doet. Berry, die een passie heeft voor de privacy van gegevens, combineerde databases met blootgestelde wachtwoorden en filterde de gegevens tot alleen rijen met vier cijfers overbleven. Zo verkreeg hij 3,4 miljoen wachtwoorden met viercijferige combinatie waarbij alle combinaties van “0000” tot “9999” werden gebruikt.

De meest voorkomende pincode ligt voor de hand: de combinatie “1234”komt bijna elf percent voor in de lijst, gevolgd door “1111” met meer dan 6% en “0000” met 2%. Berry vond het opvallend dat de pincode “2580” zo hoog scoorde in de lijst (positie 22). Al vond hij er ook een eenvoudige verklaring voor: deze combinatie vormt van boven naar beneden het centrale deel van een telefoonklavier. Geldautomaten en terminals die kredietkaarten gebruiken hebben een vergelijkbaar numeriek toetsenbord. Visueel is het daardoor een gemakkelijk te onthouden combinatie.

En wat is nu de minst gebruikte en daardoor veiligste pincode volgens het onderzoek van DataGenetics? Dat blijkt de combinatie “8068” te zijn die slechts 0,000744 percent voorkomt. Maar, o ironie, meteen wordt ze door de publicatie van het onderzoek ook een van de meest onveilige, hackers kunnen immers ook lezen.

DataGenetics beveelt mensen die deze pincode gebruiken aan om ze zo snel mogelijk te wijzigen. Net als al die andere zeer onveilige combinaties die Berry opsomt in zijn artikel dat nog dieper ingaat op de cijfercombinaties die mensen gebruiken als pincode.

Partner Content