Venezolaanse president wil eigen cryptocurrency

President Nicolas Maduro © AFP

Als het aan de president van Venezuela ligt, dan krijgt zijn land binnenkort een virtuele munt. Die moet het land economisch weer op de rails krijgen, al zijn critici sceptisch.

Het is president Nicolas Maduro die het plan tijdens zijn zondagse uitzending, een vijf uur durende show met dans en kerstliederen, bekend maakte. De virtuele munt zal volgens Reuters de ‘petro’ heten en moet er onder meer voor zorgen dat het land de financiële sancties door de VS kan omzeilen.

Veel details over de munt geeft president Maduro momenteel niet. Zo wil hij de munt laten ondersteunen door de gas-, goud-, olie- en diamantreserves van het land. Maar wanneer en hoe de munt concreet wordt geïntroduceerd is niet bekend.

Venezuela zit al een tijdje economisch aan de grond. Alleen al vorige maand daalde de bolivar, de Venezolaanse munteenheid, met 57 procent. Het minimumloon ligt er op 4,3 dollar per maand.

Dat heeft sommige Venezolanen vandaag al naar virtuele munten zoals bitcoin gedreven, omdat het het makkelijk maakt om online dingen aan te kopen of om dollars te verkrijgen.

Virtuele munten zijn al heel het jaar aan een stevige opmars bezig, met bitcoin als voornaamste voorbeeld. Maar de oppositie is geen fan van het idee. “Dit is Maduro die de clown uithangt, het heeft geen geloofwaardigheid,” zegt Angel Alvarado, een econoom in de oppositie. Ook anderen doen het idee af als ongeloofwaardig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content