Verbod op Facebook na lastercampagne

In Nederland wordt een man door een rechter verplicht zijn profielen op Hyves en Facebook te verwijderen en zijn blog te sluiten. Dat meldt het NRC Handelsblad.

In Nederland wordt een man verplicht zijn profielen op Hyves en Facebook te verwijderen en zijn blog te sluiten. Dat meldt het NRC Handelsblad.Het verbod komt van een rechter die de man uit Noord-Holland in kortgeding veroordeelde tot één jaar ‘sociaalmediaverbod’.

De man was een lastercampagne opgestart tegen zijn ex-vrouw .Hij bracht haar via de sociale media in verband met seksueel misbruik, pedofilie, prostitutie, nazisme en psychische aandoeningen. Er werden daarbij ook foto’s van zijn kinderen (met hun namen) gepubliceerd. Daarop diende de vrouw een klacht in.

Vlak na de zomer beval de rechter de man de informatie van zijn internetpagina’s te verwijderen. Dat gebeurde niet, ondanks een dwangsom van 250 euro. De man kreeg ook een gebiedsverbod opgelegd, waar hij zich al evenmin aan hield. Daarvoor riskeert hij drie dagen cel per keer hij in de buurt van zijn ex-vrouw komt.

De advocaat van de vrouw eiste een verbod op het gebruik van sociale media om het pesten via het internet te beteugelen. De rechter gaf haar gelijk, en verwierp daarbij de tegenwerping als zouden socialemediaprofielen een privé-aangelegenheid zijn en dus niet voor het publiek toegankelijk. Klopt niet volgens de rechter, aangezien de ex-vrouw wel degelijk toegang heeft tot de informatie via de zoekmachine Google.

De man heeft twee dagen de tijd gekregen om zijn profielen op Hyves en Facebook te verwijderen. Weigert hij dat, dan mag zijn ex-vrouw zijn accounts (laten) verwijderen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content