Verboden uit te lenen: Google houdt Glass strak aan de leiband

© Google
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De gelukkigen die het voorrecht kregen om 1500 dollar neer te tellen voor een voorverkoopseditie van Google Glass moeten hun futuristische bril voor zichzelf houden. Anders deactiveert Google hem.

Google Glass, een bril met een schermpje voor het rechteroog waarop informatie getoond wordt die via een smartphone van het internet komt, ontsnapte deze week voor het eerst aan het Google-hoofdkwartier in Californië.

Via het zogenaamde Explorer-programma kregen gelukkigen die geselecteerd werden via Twitter nu al een exemplaar van de bril. Voorzien wordt dat het apparaatje eind dit jaar in ook gewoon in de winkel komt.

95.000 dollar op eBay

Let wel: de Explorers kregen hun Glass niet gratis toegestopt. Wie de Twitterwedstrijd won, kreeg niet meer dan het voorrecht om op eigen kosten naar Californië te vliegen en bij Google na overhandiging van 1500 dollar (1150 euro) een bril op te pikken.

Feit is: Google Glass is één van de meest besproken gadgets van het jaar. Geen wonder, dus, dat de bril meteen al op eBay opdook. Daar werd er deze week tot 95.000 dollar (73.000) euro voor geboden.

Alleen: dat mag niet. De bril werd dan ook algauw weer van eBay af gehaald.

Heiligschennis

Het Amerikaanse technologieblad Wired vond de man die zijn Google Glass tevergeefs probeerde te slijten op de veilingsite. Hij komt uit Philadelphia, heet Ed (zijn achternaam wilde hij niet kwijt aan Wired) en meteen nadat hij zijn bril op eBay had gezet, kreeg hij massaal tegenwind. “Mensen behandelden me alsof ik heiligschennis had gepleegd”, zei hij.

Blijkt namelijk dat de gebruikersovereenkomst van Google Glass de Explorers verbiedt om hun bril door te verkopen of zelfs maar uit te lenen. Gebeurt dat wel, dan behoudt Google zich het recht voor om “het appraat te deactiveren. U noch de persoon die het appraat zonder toestemming beruikt zal recht hebben op enige vorm terugbetaling van de kosten, productondersteuning of garantie.”

Nieuwe wereld

Google weet overigens haarfijn of de brillen nog bij de eigenaars zijn die het zelf geselecteerd heeft, omdat Glass niet gebruikt kan worden onder in te loggen met een Google-account.

Ed uit Philadelphia hoopt ondertussen dat hij nog welkom is bij Google, zegt hij.

“Welkom in de Nieuwe Wereld waar bedrijven de controle over hun producten behouden zelfs nadat consumenten ze gekocht hebben”, sneert Wired.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content