Verenigde Arabische Emiraten richten ministerie voor artificiële intelligentie op

© iStock

De Verenigde Arabische Emiraten hebben, als eerste land ter wereld, een ministerie voor kunstmatige intelligentie opgericht.

”Artificiële intelligentie wordt de volgende grote revolutie. We willen één van de best voorbereide landen zijn”, schreef sheik Mohammed bin Rashid al Maktoum op Twitter, waar hij de hervorming van zijn kabinet aankondigde. De 27-jarige Omar Sultan al-Ulama wordt minister voor artificiële intelligentie. Eerder deze week kondigde het land een AI-strategie aan waarmee ze haar overheidsdiensten efficiënter wil maken.

De economie van de Emiraten drijft bijna volledig op de opbrengsten van olie. Het land zoekt de laatste jaren andere inkomstenbronnen, zoals toerisme en technologie. Zo wil Dubai, een van de emiraten waaruit het land bestaat, in 2021 alle papier afschaffen en het bestuur volledig digitaal maken.

Marsmissie

‘Deze nieuwe regering legt de focus op wetenschappelijk onderzoek’, aldus sheik Mohammed op Twitter. Naast een minister voor artificiële intelligentie voerde hij ook een nieuwe ministerpost in voor toegepaste wetenschappen. Die wordt ingevuld door de 30-jarige Sara al-Amiri. Zij zal vooral verantwoordelijk worden om de missie naar Mars tot een goed einde te brengen.

De golfstaat viert in 2021 haar vijftigste verjaardag en wil tegen dan, als eerste moslimland, een onbemande sonde op Mars hebben. Ook op lange termijn hebben de Emiraten plannen met de rode planeet. Eerder dit jaar kondigde het land aan om Mars over honderd jaar, in 2117, te willen koloniseren. Het is ook gestart met de bouw van een gigantisch centrum dat de omstandigheden op Mars moet nabootsen en jonge mensen moet warm maken voor wetenschap en ruimtevaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content