Vergeet Google Glass, hier komt de elektronische contactlens

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De UGent en Imec zijn er al een tijdje mee bezig, maar nu zijn onderzoekers van Samsung ook contactlenzen aan het ontwikkelen die dezelfde functionaliteiten hebben dan een smartphone. Is Google Glass nog voor zijn officiële release gedateerd?

‘Wearable computing’ lijkt dé technologische trend van de toekomst te zullen worden. Zoals intussen genoegzaam bekend, komt Google volgend jaar met zijn langverwachte ‘slimme’ bril, die al onze digitale informatie projecteert op een schermpje ter hoogte van het rechteroog. Dankzij deze bril hoeven we straks dus geen toestel meer uit onze broekzak te halen om Facebook-posts of tweets uit te sturen of foto’s en filmpjes te maken. Google Glass laat zich bedienen via stemcommando’s.

Samsung

Maar omdat een dergelijk brilletje nogal ‘indiscreet’ is, wordt er al een stapje verder gedacht. Eerder dit jaar raakte bekend dat een afdeling van de UGent een LCD-schermpje in een contactlens kon inbouwen, en nu storten ook Koreaanse ingenieurs, onder wie enkele onderzoeksteams van Samsung, zich op ‘elektronische contactlenzen’. “Ons doel is een contactlens met een schermpje te bouwen waarmee even veel mogelijk is als met Google Glass”, aldus de onderzoekers.

De ingenieurs verwerkten geleidend en transparant materiaal in een contactlens, dat bestaat uit grafeen en nanodraden.

Ook getest op konijnen

De elektronische contactlenzen werden uitgetest op konijnen, omdat die ongeveer dezelfde grootte van ogen hebben dan mensen. Er werden geen irritaties of andere negatieve effecten vastgesteld.

Medische wereld

Maar een ‘slimme’ lens voor commercieel gebruik is nog veraf. De Koreanen willen, net als de UGent overigens, de contactlenzen dan ook in eerste instantie inzetten in het medische veld. Onderzoekers van de universiteit van Illinois gebruiken deze technologie momenteel al om biosensoren mee te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content