Vergeet minder met moederrobot ‘matroesjka’

De ‘matroesjka’, een witte robot, is een nieuw snufje om het leven te vergemakkelijken. Het houdt een huis in de gaten door verbinding te maken met sensoren die elke beweging van mensen, objecten en dieren registreren.

De ‘matroesjka’, een witte robot, is een nieuw snufje om het leven te vergemakkelijken. Het houdt een huis in de gaten door verbinding te maken met sensoren die elke beweging van mensen, objecten en dieren registreren. Vergeten de inwoners iets belangrijks of komt er een inbreker binnen, slaat de matroesjka alarm via een app.

De matroesjka is een ontwerp van Rafi Haladjian, een Libanees-Franse telecomspecialist die eerder al het intelligente robotkonijn ‘Nabaztag’ op de markt bracht. De robot vervult de zogenaamde taken van een bezorgde moeder: het herinnert de inwoners van een huis aan hun plichten en maakt hen attent op gevaar.

Dat kan de robot door verbinding te maken met verschillende sensoren die over het huis verspreid liggen. Als er een temperatuurverandering of beweging gebeurt in de buurt van de sensor, seint de matroesjka die informatie door naar een internetapplicatie. Een handige functie voor als de inwoners op vakantie gaan en geen dievenalarm hebben.

De matroesjka kan echter ook ‘klagen’ wanneer er géén beweging komt. Als een inwoner iedere dag medicijnen moet nemen, kan die bijvoorbeeld een sensor aan het medicijnenkabinet hangen. Als de matroesjka merkt dat dat kabinet de hele dag niet werd geopend, begint hij net zolang geluid te maken tot de inwoner gehoorzaamt en zijn medicijnen neemt.

Het pakket van één robot en vier sensoren staat voor 222 dollar (163 euro) te koop. De sensoren apart kosten 99 dollar (73 euro) per stuk. Bestellen kan vanaf februari en maart. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content