Verhofstadt over roaming: “België en Luxemburg tonen hoe het moet”

Guy Verhofstadt (Open VLD). Voor een zo sterk mogelijk Europa. © /
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Guy Verhofstadt (ALDE) verwelkomt het samenwerkingsverband tussen de Belgische en Luxemburgse telecomregulatoren om kosteloos te kunnen roamen. “Andere Europese landen moeten dit voorbeeld volgen.”

De Belgische en Luxemburgse telecomregulatoren BIPT en ILR hebben een bilateraal akkoord gesloten dat het mogelijk maakt een Belgisch gsm-nummer te koppelen aan een Luxemburgs netwerk, en omgekeerd.

Hiermee is de weg vrij voor bellen, sms’en en surfen tussen beide landen zonder extra roamingkosten. Voorlopig is er wel nog maar één operator, het Luxemburgse JOIN Experience, die van het systeem zal gebruikmaken.

Voormalig Belgisch premier en huidig ALDE-topman Guy Verhofstadt (ALDE is de ‘Alliance of Liberals and Democrats for Europe Group’, of de Europese liberalen) juicht de overeenkomst toe. “Dit is goed nieuws, de regulatoren én de operatoren in de andere Europese landen zouden dit voorbeeld moeten volgen.”

“België en Luxemburg tonen hiermee dat een nauwere samenwerking tussen lidstaten voor een grote meerwaarde kan zorgen voor de burgers, terwijl er meteen ook nieuwe business opportuniteiten gecreëerd worden. Dit is de manier waarop Europa zou moeten werken. De muren tussen de lidstaten moeten gesloopt worden.”

Zoals bekend wilde het Europees Parlement de kosten die operatoren aanrekenen voor roamen al eind dit jaar afschaffen in heel Europa, maar na fors lobbywerk vanuit de hoek van de operatoren, werd de deadline met drie jaar opgeschoven, naar 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content