Verizon wil interventie van Obama in patentenoorlog

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Amerikaanse telecomoperator Verizon Wireless wil dat president Obama tussenkomt in de patentenoorlog die momenteel woedt in de mobiele sector.

De Amerikaanse telecomoperator Verizon Wireless wil dat president Obama tussenkomt in de patentenoorlog die momenteel woedt in de mobiele sector.

The Wall Street Journal meent te weten dat de Amerikaanse telecomoperator Verizon Wireless van plan is om president Obama te vragen om tussenbeide te komen in de patentenoorlog die momenteel woedt in de mobiele sector. Apple, Google, Microsoft, RIM, HTC, Samsung, Sony, LG en Motorola zijn allemaal op de een of andere manier verwikkeld in die oorlog. Zelfs Oracle – na de overname van Sun de eigenaar van de Java-taal – is betrokken partij. Met rechtszaken en disputen rond patenten vliegen de telecombedrijven elkaar in de haren. De recente overname van Motorola door Google bijvoorbeeld, wordt in het licht van die strijd gezien. De meeste analisten zijn het er over eens dat de overname voornamelijk om patenten draait.

Verizon meent dat de patentenoorlog een verlammend effect op de mobiele industrie zal hebben en wil daarom dat president Obama de kwestie helpt op te lossen. De mobiele industrie is momenteel een van de weinige sectoren die in de Verenigde Staten een gezonde groei blijft vertonen en voor extra jobs zorgt. Verizon wil vooral dat Obama beslissingen blokkeert die de invoer van mobiele toestellen verbiedt. De betrokken partijen zouden dan niet anders kunnen dan – net zoals dat in het verleden altijd gebeurde – hun disputen regelen via rechtbanken en schadevergoedingen of door het uitwerken van minnelijke schikkingen. Momenteel zijn bij de Amerikaanse ‘International Trade Commission’ (ITC) verscheidene zaken hangende waarbij producten van Samsung, Apple, HTC, Motorola en Microsoft zouden geblokkeerd kunnen worden. Verizon wil dus in essentie dat de ITC deze beslissingskracht ontnomen wordt.

Ook in de Europese Unie speelt het onderwerp trouwens. Zo wist Apple nog de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 te verbieden in heel wat Europese landen en recent werd ook de verkoop van bepaalde Galaxy-smartphones van Samsung in Duitsland al aan banden gelegd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content