Verkeersovertreding fotograferen via Twitter is strafbaar

* © *

Een groeiend aantal automobilisten fotografeert verkeersovertredingen van anderen en gooit die beelden op het internet. De praktijk, die verstrekkende gevolgen kan hebben, is echter strafbaar, waarschuwt de Privacycommissie.

Een groeiend aantal automobilisten fotografeert verkeersovertredingen van anderen en gooit die beelden op het internet. De praktijk, die verstrekkende gevolgen kan hebben, is echter strafbaar, waarschuwt de Privacycommissie. Afgelopen weekend raakte bekend dat een werknemer van Fabricom deze week aan zijn baas mag uitleggen waarom hij met zijn bedrijfswagen veel te snel reed. Dat gebeurde op basis van een melding op Twitter. Onder meer minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne reageerde tevreden.

Maar volgens de Privacycommissie is dit strafbaar. “Er bestaat zoiets als het recht op afbeelding: je mag alleen een foto van een ander publiceren met diens toestemming”, zegt Eva Wiertz in de krant De Standaard. “Het probleem hier is vooral de bekendmaking van de nummerplaat. Dat is een persoonsgegeven en op basis daarvan kan de bestuurder worden geïdentificeerd.”

Sowieso kan een burger geen andere weggebruiker aanklagen voor snelheids- en andere overtredingen. “Ten eerste weet je nooit wat iemands intenties zijn. Ten tweede zijn foto’s makkelijk bij te werken met Photoshop”, stelt Astrid Kaisin van de federale politie.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content