Verkoop gsm’s verder naar beneden

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bij zowat alle gsm-fabrikanten was het eerste kwartaal barslecht met tot 16 procent minder verkochte toestellen dan een jaar geleden.

Bij zowat alle gsm-fabrikanten was het eerste kwartaal barslecht met tot 16 procent minder verkochte toestellen dan een jaar geleden.

Het eerste kwartaal van het jaar is bij de gsm-fabrikanten traditioneel een van de slechtere, maar dit jaar is het het slechtste kwartaal ooit. Dat zeggen zowel het onderzoeksbureau IDC als Strategy Analytics. De reden is niet ver te zoeken uiteraard: de economische crisis die het traditioneel slechte kwartaal nog verder uitdiept.

Volgens IDC gingen er in totaal net geen 245 miljoen gsm’s over de toonbank in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is ongeveer 15,8 procent minder in vergelijking met een jaar geleden. Strategy Analytics heeft het over de snelste achteruitgang in het aantal verscheepte toestellen ooit. De vijf grootste fabrikanten – Samsung, LG Electronics, Motorola en Sony Ericsson – deelden allemaal in de klappen.

Op het vlak van marktaandelen wisten Samsung en LG – de nummer 2 en 3 – er toch op vooruit te gaan, ten koste van Nokia (38,1 procent), Motorola (nummer 4) en Sony Ericsson dat met 5,9 procent marktaandeel de top-5 sluit. Verder wijst IDC er nogmaals op dat de shift naar smartphones zich duidelijk verder zet. Jaar-op-jaar gaat de vraag naar smartphones er met 4 procent op vooruit. Voor de rest van het jaar blijft IDC voorzichtig. Pas in de tweede helft zou er geleidelijk aan beterschap komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content