Verkoop servers daalt door eurocrisis

De verkoop van servers in West-Europa is in het derde kwartaal van 2011 teruggelopen.

De verkoop van servers in West-Europa is in het derde kwartaal van 2011 teruggelopen. Wereldwijd werden er wel meer servers verkocht, vooral in Noord-Amerika en Azië.

In de hele EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten Afrika) groeide de servermarkt met 0,6 procent naar een omzet van 3,2 miljard dollar. Er werden bijna 547.000 servers verkocht. Vooral in Polen, Rusland en Tsjechië waren nieuwe servers in trek.

In West-Europa viel de markt terug met 1,4 procent naar een omzet van 2,42 miljard dollar. West-Europa is goed voor 74,8 procent van de serververkoop in de EMEA-regio. Dat is het laagste percentage dat ooit is gehaald. Oorzaak ligt in de eurocrisis en de toenemende staatschulden van Europese landen.

In West-Europa wordt vaker gekozen voor nieuwe serverplatformen. Zo namen sommige it-afdelingen afscheid van hun Risc-, Itanium- en mainframesystemen. Daarvoor kochten ze nieuwe x86- en bladeservers.

Wereldwijd groeide de servermarkt in het derde kwartaal van 2011 met 4,2 procent naar een omzet van 12,74 miljard dollar. Het aantal verscheepte servers groeide met 8,7 procent maar 2,07 miljoen eenheden. Er werden vooral meer servers verkocht in Noord-Amerika en Azië.

HP leidt In het derde kwartaal gebruikt 53,5 procent van de verkochte servers het Windows Server-platform. Microsoft verdiende daarmee 1,7 miljard dollar. Het aantal verkochte Windows Server-pakketten groeide met 3,7 procent. De verkoop van Linux-serversoftware groeide met 5,1 procent. De verkoop van Unix-software daalde met 3,7 procent.

HP haalde in het derde kwartaal van 2011 een omzet van 1,31 miljard dollar en leidt de EMEA-markt met 40,5 procent. HP wist voor 1,1 miljard dollar aan ProLiant-servers te verkopen. IBM staat op de tweede plaats met een omzet van 851,2 miljoen dollar. Dell staat op de derde plaats met een omzet van 427 miljoen dollar: dat is een groei van 17,1 procent.

Oracle wist in de EMEA-regio 28,3 procent meer servers te verkopen en haalde daarbij een omzet van 247,2 miljoen dollar. Fujitsu zag de verkoop met 4,9 procent dalen naar 174 miljoen dollar. Tot slot wisten Cisco en Lenovo meer x86-servers te verkopen.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content