Verkoop smartphones omhoog in 2021 ondanks chiptekort

De wereldwijde markt voor smartphones is vorig jaar stevig gegroeid, schrijft marktonderzoeker Canaly. Door tekorten aan chips konden bedrijven als Apple en Samsung nochtans minder mobieltjes produceren.

Volgens Canalys steeg de verkoop met 7 procent vergeleken met 2020, tot 1,35 miljard smartphones. Daarmee zou de verkoop op een vergelijkbaar niveau liggen als in 2019, voordat de coronapandemie uitbrak. Het Zuid-Koreaanse Samsung was de belangrijkste producent met bijna 275 miljoen verscheepte mobieltjes en een wereldwijd marktaandeel van 20 procent. Apple verscheepte 230 miljoen smartphones en had daarmee 16 procent van de markt in handen. Daarna volgen de Chinese producenten Xiaomi, Oppo en Vivo.

Canalys zegt dat er vooral sterke vraag naar mobieltjes was te zien in Azië, het Midden-Oosten en Afrika en ook Latijns-Amerika. Het gaat dan met name om goedkopere modellen. Maar ook de vraag naar de duurdere modellen van Apple en Samsung was sterk. Volgens de onderzoekers zijn mensen door de pandemie meer afhankelijk geworden van smartphones, bijvoorbeeld met QR-codes en onlineshoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content