Verkoop smartphones vertraagt

Hoewel er het voorbije kwartaal weer meer smartphones verkocht zijn dan een jaar geleden, lijkt de groei in de verkoop te minderen, aldus Gartner.

Hoewel er het voorbije kwartaal weer meer smartphones verkocht zijn dan een jaar geleden, lijkt de groei in de verkoop te minderen, aldus Gartner.

In de eerste helft van 2008 gingen 64 miljoen smartphones over de toonbank, zo meldt analistenkantoor Gartner. Dat is 22 procent hoger dan vorig jaar. Toch is groei in de verkoop minder groot dan vorig jaar. “Het huidige economische klimaat blijft de markt negatief beïnvloeden, waarbij consumentenuitgaven en vervangingsuitgaven beperkt worden. Bovendien is de vertraging in de verkoop van smartphones te wijten aan het feit dat aantrekkelijke aanraaktechnologie vooral beschikbaar is op verbeterde telefoons, die draaien op proprietary besturingssystemen, veeleer dan op smartphones.” Daarmee verwijzen de Gartner-analisten duidelijk naar de iPhone.

Nokia blijft in het tweede kwartaal marktleider met 47,5 procent marktaandeel, maar dat is – zoals door het bedrijf zelf al aangekondigd – een daling van de 50,8 procent van vorig jaar. Volgens Gartner moet het bedrijf nieuwe, innoverende modellen blijven lanceren om competitief te blijven.

Research In Motion (RIM), de maker van Blackberry, groeit van een aandeel van 8,9 procent vorig jaar naar 17,4 procent dit jaar. De verkoop van de smartphones van het bedrijf stijgt met 126 procent.

HTC maakt de top drie volledig met een marktaandeel van 4,1 procent, ongeveer evenveel als Sharp, dat sterk achteruit gegaan is. HTC heeft die stijging te danken aan de goeddraaiende Touch.

Apple zakte van 5,3 procent marktaandeel in het eerste kwartaal naar 2,8 procent in het tweede. Een logische daling net voor de lancering van de iPhone 3G. Gartner verwacht het bedrijf in de tweede helft van 2008 terug in de top van de rangschikking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content