Verkoopverbod iPad dreigt in China

Een Chinese fabrikant van computerschermen heeft aan een rechter …

Een Chinese fabrikant van computerschermen, Proview Technology, heeft aan een rechter in Shanghai gevraagd Apple te verbieden zijn tabletcomputer iPad te verkopen in de stad. Het bezit naar eigen zeggen de rechten op de naam “iPad” in China. De Chinezen voeren al een tijdje een juridische strijd met het Amerikaanse Apple.

Tijdens een hoorzitting van een halve dag voor de rechtbank van het arrondissement Pudong hebben de advocaten van de partijen hun argumenten gepresenteerd, maar de rechtbank moet nog beslissen of ze zich bevoegd acht om uitspraak te doen.

De juridische strijd tussen de twee bedrijven sleept al een tijd aan. Proview zegt dat het de merknaam “iPad” in 2001 heeft geregistreerd in China, maar volgens de krant China Daily verkocht het bedrijf de internationale rechten voor de naam in 2009 aan een Brits bedrijf. Daarop zou dat bedrijf de merknaam hebben doorverkocht aan Apple, dat in 2010 de bekende tabletcomputer lanceerde. Proview blijft echter volhouden dat het in China nog steeds de rechten bezit.

De advocaten van Proview hadden vrijdag nog aangekondigd een zaak te zullen starten voor een Amerikaanse rechtbank om 2 miljard dollar aan schadevergoedingen en interesten te eisen. Gisteren liet een advocaat van het bedrijf verstaan dat Proview zal doorgaan met rechtszaken tot er een onderhandelde oplossing is.

Overigens ontdekte persagentschap Bloomberg dat Proview niet de enige firma die belang heeft bij een overwinning in deze zaak. Sinds het bedrijf in 2009 enkele leningen niet meer kon terugbetalen hebben Bank of China en China Minsheng Banking Corp een grote vinger in de Proview-pap. En dat zijn uiteraard tegenstanders van een ander kaliber voor Apple.

Bron: Belga

Partner Content