Verkopen China stuwen Apple vooruit

© Wim Kopinga

Een sterke vraag naar iPhones in met name China heeft Apple in het afgelopen kwartaal aan flink meer winst geholpen. De nieuwste modellen leverden nog maar een bescheiden bijdrage omdat ze pas eind september in de handel kwamen.

De nettowinst van Apple nam met bijna een derde toe tot 11,1 miljard dollar (10,1 miljard euro), terwijl de omzet met meer dan een vijfde aandikte tot 51,5 miljard dollar. De winst per aandeel van 1,96 dollar was hoger dan analisten hadden verwacht.

Apple verkocht 48 miljoen iPhones, ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De zeer populaire smartphones zijn goed voor bijna twee derde van de totale omzet van het Amerikaanse technologiebedrijf. Hoewel de toestellen relatief duur zijn, doet de verkoop het beter dan die van smartphones in het algemeen. Dat er dit kwartaal een groei ontstond, is er mede aan te danken dat de iPhones 6S voor het eerst ook gelijk in China verkrijgbaar was. Eerdere jaren moesten ze in China even wachten.

Ook de tragere economische groei in China lijkt Apple voorlopig niet al te zeer te raken. Het bedrijf bracht er voor 12,5 miljard dollar aan producten aan de man, wat nagenoeg een verdubbeling betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet lag wel iets lager dan in het voorgaande kwartaal.

In het lopende kwartaal, waarin de belangrijke feestdagenperiode valt, verwacht het bedrijf volop te profiteren van de populariteit van de onlangs gepresenteerde iPhone 6s en 6s Plus. Die moeten volgens topman Tim Cook helpen de recordverkoop van 74,5 miljoen toestellen op één jaar te overtreffen. Mogelijk overtreft de groep ook de recordomzet van vorig jaar. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content