Verkopers van namaak via sociale media lopen vaker tegen de lamp

© Belga

Er werd vorig jaar in totaal voor 9,4 miljoen euro namaak in beslag genomen, aldus de FOD Economie. Vooral particulieren die namaakgoederen via sociale media proberen te slijten, liepen vaker tegen de lamp.

In de strijd tegen namaak zijn er vorig jaar opvallend meer pro justitia’s doorgespeeld aan het parket (+34%). Het aantal pv’s met een waarschuwing steeg zelfs met drie kwart ten opzichte van 2013. Vooral particulieren die namaakgoederen proberen slijten via sociale media liepen vaker tegen de lamp. In totaal werd voor 9,4 miljoen euro namaak in beslag genomen, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

De Economische Inspectie van de overheidsdienst Economie plukte vorig jaar in totaal 435.707 namaakgoederen van de markt. Een forse daling ten opzichte van 2013 (625.809), maar toen ging het in belangrijke mate om illegale digitale content op het internet.

In 2014 troffen de inspectiediensten vooral lichaamsverzorgingsproducten aan, zoals shampoo, tandpasta, wasproducten of nagellak. In totaal zijn 197.407 stuks in beslag genomen en vernietigd. Ook huishoudproducten en cosmetica (90.898 stuks) doken vaak op, net als elektrische en elektronische toestellen, gecombineerd met online content (80.594).

Ondanks de daling van het aantal artikelen ging het aantal waarschuwingen en doorverwijzingen naar het parket wel de hoogte in. Vaak gaat het om particulieren die via het internet namaak aankopen en dan via de sociale media aan de man brengen.

‘Door de alomtegenwoordigheid en het publieke karakter van sociale media wordt deze namaak ook sneller opgespoord’, verduidelijkt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Hij beklemtoont nog dat namaak steeds vernietigd wordt.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content