Verre Oosten achterop in cloud computing

© Belga
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Wereldwijd zit cloud computing in de lift, maar niet in het Verre Oosten.

Wereldwijd zit cloud computing in de lift, maar het Verre Oosten blijft achter op het Westen.

De jacht op meer flexibiliteit en kostenbesparingen heeft zeker in de voorbije paar jaar de belangstelling in het Westen voor ‘cloud computing’ in alle mogelijke vormen snel doen stijgen. Het Verre Oosten (buiten Japan) lijkt om verschillende redenen minder de voordelen te zullen plukken.

Concreet zien studiebureaus als IDC en de leveranciers van cloud computing drie obstakels, in casu reglementeringen, twijfels over datasecurity en een gebrek aan beschikbare bandbreedte. In het bijzonder dat laatste (in combinatie met minder betrouwbare elektriciteitsnetwerken) zou een belangrijke rem zijn en maakt dat cloud computing momenteel opgang maakt in bijvoorbeeld Singapore en Hong Kong.

India en China evenwel lijken niet op korte termijn belangrijke spelers als leverancier/datacenterlocatie en gebruiker te worden. Voorts blijken bedrijven in een land als China nog heel wat meer terughoudend te zijn om gegevens buiten het bedrijf op te slaan. Dat geldt in het bijzonder voor grote bedrijven in staatseigendom. De groei in die markten zal dan ook in eerste instantie te danken zijn aan kleinere bedrijven, die cloud computing diensten zullen aanschaffen bij kleinere, locale leveranciers.

Volgens IDC zou cloud computing in het Verre Oosten (buiten Japan) zo’n 1,3 miljard dollar omzet genereren, tegen ongeveer 68,3 miljard dollar wereldwijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content