Versheidsdatum CIO erg beperkt

38 maanden, dat is de periode waarna de versheidsdatum van een chief information officer in Groot-Brittanië vervalt. In de Verenigde Staten is dat zelfs maar twee jaar. Dat blijkt uit een recente studie van it-dienstenleverancier EDS bij 350 multinationals.

38 maanden, dat is de periode waarna de versheidsdatum van een chief information officer in Groot-Brittanië vervalt. In de Verenigde Staten is dat zelfs maar twee jaar. Dat blijkt uit een recente studie van it-dienstenleverancier EDS bij 350 multinationals.

Cio’s moeten in de praktijk dus bijna niet onderdoen voor voetbaltrainers, die al even snel op resultaten worden afgerekend. Het grote verschil is dat trainers zich telkens focussen op één enkel seizoen en één en ander dan al of niet kunnen waarmaken. Cio’s van middelgrote tot grote ondernemingen werken vaak projecten uit die drie tot vijf jaar duren. In heel wat gevallen moeten verdwijnen ze dus van de scène nog voor het it-project echt draait. Een nieuwe cio die zich wil bewijzen en een it-oplossing wil invoeren, moet dat dus al doen binnen de honderd dagen, zo’n drie maanden, nadat ie aan de slag is gegaan. Veel tijd om na te denken krijgt hij dus niet.

Dat de meerderheid van die nieuwe cio’s van buiten de onderneming komt, compliceert de zaken aanzienlijk. Het aanpassingsproces waar ze doorheen moeten betreft niet alleen de it maar ook de hele zakelijke kant van een onderneming. Want de it-afdeling moet een driver zijn voor die onderneming.Geen wonder dat er zoveel it-projecten fout lopen. Of outsourcing daarbij een goede zaak is laat ik even in het midden.

Een kleine rondvraag bij de kandidaten voor de Data News CIO of the Year leert dat de situatie in België toch iets geruststellender is. Een cio blijft hier gemiddeld vijf tot zes jaar in functie. Sommigen zelfs tien jaar. Dat biedt alvast meer overzicht, doorzicht en inzicht over de it-oplossingen en hoe it eventueel de business ten goede zou kunnen komen.

Hoe sneller de cio vervangen wordt, hoe groter uiteraard de kans op mislukkingen. Dat ligt voor de hand. En dat it-projecten nog altijd helemaal onderuit kunnen gaan, blijkt uit ons coververhaal over het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, waar de it-oplossing ook na vijf jaar nog steeds niet draait, ondanks het kostenplaatje van 6 miljoen euro…

In een ander recent witboek pakt EDS uit met acht nieuwe namen voor de cio. Een daarvan is chief irritation officer omdat hij erin moet slagen om het status quo te doorbreken. Alleen moet hij daar dan wel de tijd toe krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content