Versleten mailserver stuurt organisatie verkiezingen in de war

Tot vanochtend weigerde de mailserver van Justitie dienst, waardoor de organisatie van de verkiezingen in de soep liep. Doordat de mailserver al de hele week kapot was, kon het personeel van de vredegerechten geen mails van aangeschreven voor- en bijzitters meer ontvangen. Niemand wist welke aangeschreven voorzitters en bijzitters van kiesbureaus bevestigd hadden, zo lezen we in Het Laatste Nieuws. “Het is één grote chaos. De mails komen niet door”, luidt het bij zowat alle griffiers in het land.

Tot vanochtend weigerde de mailserver van Justitie dienst, waardoor de organisatie van de verkiezingen in de soep liep.

Doordat de centrale mailserver van justitie al de hele week kapot was, kon het personeel van de vredegerechten geen mails van aangeschreven voor- en bijzitters meer ontvangen. Niemand wist welke aangeschreven voorzitters en bijzitters van kiesbureaus bevestigd hadden, zo lezen we in Het Laatste Nieuws. “Het is één grote chaos. De mails komen niet door”, luidt het bij zowat alle griffiers in het land.

Begin juni moeten de 15.000 kiesbureaus bemand zijn, schrijft de wet voor. “Maar of we die datum halen? Niemand die het weet”, luidt het. “Vele voorzitters en bijzitters hebben ons wellicht te goeder trouw gemaild dat ze al dan niet beschikbaar zijn. Alleen weten wij het niet en als later zou blijken dat de mails niet meer te recupereren zijn, zitten de verkiezingen helemaal in het slop. Want zonder bemande kiesbureaus kunnen we uiteraard geen verkiezingen houden.”

Vanochtend meldde minister van Justitie Stefaan De Clerck echter aan Radio 1 dat de problemen met de mailserver nu verholpen zijn. “Het systeem is nu weer operationeel. Vandaag zal alles weer normaal verlopen.” Hij voegde eraan toe dat

de mails van de afgelopen dagen niet verloren zijn.

De Clerck bevestigde wel dat het systeem inderdaad hopeloos verouderd en versleten is, wat aan de basis lag van de problemen van afgelopen dagen. Hij benadrukte evenwel dat de communicatie niet volledig plat lag, omdat gebruik gemaakt werd van andere kanalen als de post, fax en telefoon. De justitieminister herhaalde dat een nieuw contract afgesloten is voor een volledig nieuw e-mailsysteem voor alle 8.000 medewerkers van justitie. Tegen het najaar zou dat operationeel moeten zijn.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content