Vertraging voor Mechels datacenter AlphaCloud

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In oktober vorig jaar schreven we dat Syntigo – de ict-dochter van de NMBS-Holding – en Siemens IT Solutions and Services samen een nieuw datacenter gingen optrekken in Muizen nabij Mechelen.

In oktober vorig jaar schreven we dat Syntigo – de ict-dochter van de NMBS-Holding – en Siemens IT Solutions and Services samen een nieuw datacenter gingen optrekken in Muizen nabij Mechelen. Het gaat om een oppervlakte van 3.000 m² op een site van de NMBS Holding aan het station van Muizen. Die ligging werd uitgekozen omwille van de nabijheid van belangrijke elektriciteits- en telecommunicatienetwerken zoals het Syntigo-glasvezelnetwerk. AlphaCloud wil vooral bedrijven en instellingen in de hoofdstad gaan bedienen.

Van bij aanvang van het project was het de bedoeling om aan de allerhoogste eisen rond energie-efficiëntie te voldoen. Ingenium werd daarom ook ingeschakeld om onder meer de PUE (Power Usage Effectiveness) te berekenen van de verschillende oplossingen die aanvankelijk gepresenteerd werden. De partner werd dus uiteindelijk Siemens IT Solutions and Services, wat ondertussen overgenomen is door Atos Origin en omgedoopt tot AtoS.

Die integratie van Siemens IT Solutions and Services in de AtoS-groep heeft volgens Syntigo geen enkele impact op de bouwplannen gehad. Voor AtoS betekent het nieuwe datacenter nog steeds een belangrijke groeiopportuniteit in België. Precies daarom opende AtoS in april vorig jaar ook al een datacenter in Huizingen. Ondertussen is de bouw in Muizen gestart, maar de aanvankelijke streefdatum om in januari 2012 operationeel te zijn, zal uiteindelijk toch niet gehaald worden.

“Protest van buurtbewoners heeft voor wat vertraging gezorgd”, klinkt het bij AlphaCloud. De omwonenden waren bezorgd dat de geluidsnormen niet gerespecteerd zouden worden en hadden daarom klacht ingediend. Het technische ontwerp van het gebouw werd als gevolg daarvan nog eens grondig geverifieerd en uit deze controle bleek dat het uiteindelijke gebouw wel volledig aan de geldende normen zal voldoen. De joint-venture tussen Syntigo en AtoS werd dus in het gelijk gesteld, waarna de bouw dan toch gestart werd. AlphaCloud hoopt nu operationeel te zullen zijn tegen midden volgend jaar.

Ondertussen heeft op 15 september het directiecomité van AlphaCloud Dirk Vanermen, de voormalig managed services manager bij AtoS, benoemd tot ceo van de joint-venture. Meteen werd ook een nieuwe cfo aangesteld. Dat werd Sammy Courtens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content