Verzoek strafvervolging tegen Centric afgewezen

Het gerecht heeft beslist dat er geen grond is om Centric en zijn directie te vervolgen in de zaak die de LBC-NVK-vakbond had aangespannen. De strafzaak, die al een tijd aansleepte, is nu van de baan.

Het gerecht heeft beslist dat er geen grond is om Centric en zijn directie te vervolgen in de zaak die de LBC-NVK-vakbond had aangespannen. De strafzaak, die al een tijd aansleepte, is nu van de baan.

Op verzoek van de vakbond werd eind november 2007 bij het Openbaar Ministerie in Antwerpen de arbeidsauditeur in Brussel gevraagd onderzoek te doen naar onregelmatigheden bij de overname van ict-dienstverlener Apem door Centric. De vakbond vertegenwoordigde vijftien voormalige medewerkers van Apem.

In juli 2007 verwierf Centric het failliete Apem, met vestigingen in Schelle en Waver en nam 172 van de 245 werknemers over. Een maand later ging een nieuw opgericht bedrijf, Centric MIS Schelle, waarin 54 van de 172 voormalige Apem werknemers waren ondergebracht, failliet. De bonden spraken van frauduleus faillissement. Ze eisten dat het contract van de 54 medewerkers werd ontbonden en dat ze weer in dienst moesten komen van het overgenomen Apem.

Centric-baas Gerard Sanderink bood de ex-werknemers uiteindelijk een baan aan bij Centric Managed ICT-services in Brussel met volledige betaling van achterstallig loon. Daar gingen zeven werknemers op in. De overige werknemers werd een schadevergoeding aangeboden van vijfduizend euro. Dat aanbod werd door de vakbonden van de hand gewezen. Volgens de vakbonden maakte Centric zich ook schuldig aan strafbare feiten omdat het de werknemers nooit had aangemeld bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

In december heeft de raadkamer na het horen van het verslag van de onderzoeksrechter beslist dat dat er geen grond is om Centric en haar bestuurders te vervolgen. Centric-directeur Gerard Sanderink reageert verheugd op de beslissing: ‘Hoewel ik vanaf de eerste beschuldigingen in 2007 vertrouwen heb gehad in een goede afloop, ben ik opgelucht dat we deze zaak nu definitief achter ons kunnen laten en mijn naam en die van ons bedrijf zijn gezuiverd,’ schrijft hij in een mededeling.

Ludo Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content