Vestager: met neutrale beheerders de groeiende databerg beter benutten

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Het is zonde dat Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen de alsmaar groeiende databerg nog zo weinig weten te gebruiken, vindt de Europese Commissie. Daarom wil zij de toegang tot die data vergemakkelijken en tegelijkertijd beter beveiligen om misbruik te voorkomen.

De vloed aan gegevens die overheidsinstanties, bedrijven en burgers produceren, vervijfvoudigt volgens de commissie tussen 2018 en 2025. Amerikaanse ICT-reuzen hebben een ijzersterke positie opgebouwd in het verzamelen, gebruiken en verkopen van persoonlijke data. De Europese Commissie wil dat Europa niet weer de slag mist en werkt aan ‘een Europees alternatief voor de praktijken van de machtige big tech’.

Met een gerust hart data delen

Het delen van data biedt enorme mogelijkheden, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Door grote hoeveelheden gegevens te analyseren, kunnen bijvoorbeeld slimme oplossingen worden gevonden, patronen blootgelegd en voorspellingen gedaan. Dat zou kunnen helpen bij onder meer de overgang naar een duurzame economie en bij het ontwikkelen van geneeskunde op maat.

Maar dan moeten bedrijven en burgers wel weten dat ze data met een gerust hart kunnen delen. Veel bedrijven zijn nu nog bang dat bijvoorbeeld concurrenten met hun vindingen op de loop gaan als zij hun gegevens delen. De commissie wil daarom dat neutrale databeheerders die informatie belangeloos gaan beheren en uitwisselen. Daarnaast komen er regels om die data te beschermen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content