VIDEO: Experimentele Google-smartphone ziet wereld in 3D

© Google
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Google heeft een gesofisticeerde smartphone klaar die alles om zich heen in 3D in kaart brengt. Zo moet hij de echter wereld begrijpen als een mens, is de uitleg.

Project Tango, zoals de smartphone heet, is geen product voor de gewone consument. Er worden in eerste instantie maar 200 exemplaren van gemaakt en die zijn bedoeld voor softwareontwikkelaars. Bedoeling is dat die uitzoeken waar deze technologie eigenlijk goed voor is. Mogelijk vindt ze dan haar weg naar consumentenproducten.

De smartphone is uitgerust met camera’s en sensoren die meer dan 250.000 3D-metingen per seconde kunnen nemen en perfect weten waar en in welke positie de camera zich in de ruimte bevindt. Al die datapunten worden verenigd in één 3D-model van de ruimte, klaar voor allerlei toepassingen.

Wat die toepassingen betreft, heeft Google zelf enkele summiere voorbeelden klaar. Je zou het systeem kunnen gebruiken om de precieze afmetingen van je huis op te meten voor je meubelen gaat kopen. Blinden zouden er de weg mee kunnen vinden in ruimtes die ze niet kennen. Of je zou er een videogame mee kunnen maken dat iemands eigen woonkamer als locatie heeft. Voor de rest moeten ontwikkelaars zelf uitzoeken wat mogelijk is.

Zoals steeds zijn er privacy-besognes. Met Project Tango komt Google potentieel te weten hoe de binnenkant van uw huis of uw kantoor eruit ziet. Wetende dat de zoekgigant via Google Maps ook al weet hoe de buitenkant eruit ziet, blijven er dan wel heel weinig plekken over om je te verstoppen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content