VIDEO: Hier is de smartwatch van Google

© Motorola
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Google lanceert zijn eigen software voor slimme horloges: Android Wear. De eerste modellen (van Motorola en LG) komen in de zomer al op de markt.

Dat ook Google zich op de markt van de ‘wearable technology’ zou gooien, was al even duidelijk. Dat doet dezer dagen zowat ieder technologiemerk. De Pebble was de eerste smartwatch die hoge ogen gooide, recent stelde Samsung een paar opgemerkte modellen voor en ook Apple wordt op het feestje verwacht.

Maar eerste is er dus Google. De zoekgigant brengt zelf weliswaar geen horloge op de markt, maar wel ‘Android Wear’: een mini-besturingssysteem voor smartwatches. Zoals eerder al aangekondigd, stelde Google zopas de bijbehorende Software Developers Kit (SDK) voor.

‘OK, Google’

Voor wie een vrij recente Android-smartphone op zak heeft, zal één en ander er alvast vertrouwd uitzien. Anroid Wear speelt leentjebuur bij Google Now, de ingebouwde Android-app die leert van de gebruiker en hem informatie voorschotelt voor hij daar zelf om vraagt, aan de hand van ‘kaarten’ die op een neer gescrolld en van het scherm geveegd kunnen worden.

In de filmpjes die Google vrijgaf, is onder andere te zien hoe denkbeeldige gebruikers door hun smartwatch op de hoogte gehouden worden van de scores van hun favoriete sportclubs, gewaarschuwd worden dat ze naar hun werk moeten vetrekken omdat het druk is op de weg en sms’jes lezen en beantwoorden.

Het horloge is te bedienen via het aanraakscherm, maar ook met stemcommando’s. Om het te doen ontwaken, gebruikt de eigenaar het commando ‘OK, Google’, dat al bekend was van de baanbrekende, maar buiten de VS nauwelijks verkrijgbare Moto X-smartphone van Motorola.

Vraag is of en hoe snel Google de software aanpast aan andere talen dan Engels, want anders is het hele horloge meteen een stuk minder bruikbaar. Een toetsenbord is nergens te zien.

Verlengstuk van de smartphone

Android-smartwatches moeten het verlengstuk worden van iemands telefoon. Google waarschuwt dan ook dat ontwikkelaars het bondig moeten houden (niet meer dan een paar woorden tegelijk op het scherm) en dat hun apps niet om de haverklap moeten biepen en vibreren op iemands pols. Dat is alleen nodig als er dringende notificaties zijn, zoals een seintje dat je naar je volgende vergadering moet.

Het wordt niet al te lang wachten om te zien hoe dat allemaal gaat werken in de praktijk. De komende maanden gaan Motorola en LG de eerste Android Wear-horloges op de markt brengen. Hoeveel die horloges gaan kosten en wanneer ze precies in de winkel liggen, is nog niet bekend. In ieder geval heet het eerste model ‘Moto 360’ (zie foto) en heeft het een rond scherm. Het tweede gaat luisteren naar de naam ‘G Watch’ en krijgt een vierkant scherm.

Dat wil zeggen dat zowel futuristisch design als een klassieke ronde wijzerplaat mogelijk zijn. Google hamert erop dat ontwikkelaars hun apps compatibel moeten maken met beide vormen.

En nu afwachten hoe Apple reageert?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content