Video: Waarom kan een telefoonbatterij ontploffen?

© Batterij

Dat Samsung het probleem met ontploffende batterijen niet onder controle krijgt is opmerkelijk. De realiteit is dat een moderne batterij een complex stukje technologie is waar een fout al snel tot problemen kan leiden.

In onderstaand filmpje van The Verge wordt uitgelegd hoe de meeste consumentenelektronica vandaag gebruik maakt van Lithium-ion batterijen. Die hebben een laag gewicht en kunnen veel energie opslaan. Maar door de constante vraag naar betere autonomie, proberen onderzoekers de limieten van de technologie op te zoeken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zo is een batterij die te veel of te snel wordt opgeladen gevaarlijk, terwijl smartphonemakers net hun best doen om hun toestel zo snel mogelijk vol te laten lopen. Ook wordt soms het voltage opgedreven om de batterijen krachtiger te maken, maar ook dat verhoogt het risico dat er iets foutloopt en de batterij oververhit.

De afgelopen jaren horen we regelmatig van grote doorbraken in batterij-technologie. Maar ook dat is geen evidentie. Zo sprak Data News begin dit jaar nog met de onderzoeksafdeling van de KU Leuven. Daar nuanceerde gedelegeerd bestuurder professor Koenraad Debackere dat een product maken niet noodzakelijk betekent dat je het ook in massaproductie kan brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content