Vier Belgische Uber-auto’s in beslag genomen in oktober: ‘Uber hanteert conflictstrategie’

© Reuters

In oktober zijn zes processen-verbaal opgesteld tegen Uber, dat aan de in Brussel illegale ‘ride sharing’-praktijk deed. Er werden ook vier voertuigen van de alternatieve taxidienst in beslag genomen.

Dat heeft Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) gezegd in de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement. Smet werd er geïnterpelleerd door de parlementsleden Jamal Ikazban (PS), Pierre Kompany (CDH) en Céline Delforge (Ecolo).

‘Ride sharing Uber is illegaal’

Volgens Smet moet er een onderscheid gemaakt worden tussen ‘car sharing’ en ‘ride sharing’. In het laatste geval wordt de auto speciaal van stal gehaald om de passagier te vervoeren. ‘De wetgeving is heel duidelijk in Brussel: de ride sharing van Uber is illegaal’, zei Smet.

‘Uber hanteert conflictstrategie’

Volgens de SP.A-minister gebruikt de taxidienst een conflictstrategie onder het motto ‘de wet bevalt me niet, en ik doe wat ik wil’. Smet legt zich niet neer bij die strategie en heeft ook al gesproken met de verantwoordelijken van de multinational. Hij heeft hen daarbij uitgelegd dat de uitgevoerde controles een antwoord waren op ‘een provocatie’.

Smet herhaalde ook dat hij de taxiwetgeving wil moderniseren om de veiligheid te verbeteren, oneerlijke concurrentie tegen te gaan en de chauffeurs te beschermen tegen uitbuiting. (Belga/MI)

Partner Content