Vier vermoedelijke leden ‘hackerscollectief’ Down-Sec opgepakt

© BELGA

De Brusselse federale gerechtelijke politie heeft donderdagvoormiddag vier vermoedelijke leden van het hackerscollectief Down-Sec opgepakt.

Dat gebeurde bij huiszoekingen in Luik, waarbij ook een hoop informaticamateriaal is in beslag genomen, zo meldt het Brusselse parket. Twee van de vier verdachten zijn meerderjarig en worden ter beschikking gesteld van het Brusselse parket. De andere twee zijn minderjarig en vallen onder de bevoegdheid van het parket van hun woonplaats.

Het hackerscollectief Down-Sec kwam de voorbije maanden herhaaldelijk in het nieuws toen ze de websites van het koningshuis, BNP Paribas Fortis, het nucleair controleagentschap FANC, premier Charles Michel en de FOD Binnenlandse Zaken platlegden.

Down-Sec speelde ook een prominente rol in het onderzoek naar de zelfdoding van de 14-jarige Madison, begin februari in Herstal. Na de zelfdoding werd gesuggereerd dat het meisje gepest werd en Down-Sec dreigde er herhaaldelijk mee om namen van beweerde pesters vrij te geven, als het onderzoek naar de zelfdoding in hun ogen niet snel genoeg vooruitging.

Om dezelfde reden vielen de hackers meerdere sites aan van de federale en Waalse overheid en eind februari postten ze op twitter ook effectief de namen van een aantal minderjarigen die ze ervan beschuldigden het meisje te hebben gepest. Het Luikse parket, dat de zelfdoding onderzocht, meldde echter dat uit het onderzoek en uit verschillende verhoren voorlopig niet blijkt dat het meisje werd gepest.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content