Vietnam bant Bitcoin

© iStockphoto

De Vietnamese staatsbank verbiedt het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel. Al wordt de deur voor blockchain niet helemaal gesloten.

De overheidsbank heeft op vraag van de eerste minister van het land een richtlijn opgesteld rond virtueel geld zoals bitcoin. Daarin staat dat cryptocurrency niet mag worden aangeboden of geaccepteerd als betaalmiddel met boetes tot 150-200 miljoen Vietnamese dong (5.680-7.577 euro) voor wie dat wel doet.

“Volgens de voorzieningen in de wet zijn virtuele munten zoals Bitcoin en gelijkaardige munten zijn geen wettelijk betaalmiddel in Vietnam. Het uitgeven, voorzien en gebruiken van bitcoin en gelijkaardige virtuele munten zijn verboden als betaalmiddel in Vietnam.” Aldus de mededeling van de Vietnamese staatsbank.

Waarom het verbod, dat pas vanaf 1 januari 2018 in werking treedt, er komt is niet duidelijk. Vietnam is een socialistische republiek geleid door de Vietnamese communistische partij waarbij oppositiepartijen niet zijn toegelaten. Dat verklaart mogelijk deels dat de overheid ook op monetair vlak liever niet te veel vrijgeleides geeft.

Een belangrijke nuance is dat het gaat om het gebruiken van virtuele munten om te betalen. De nota gaat dus niet over het delven van bitcoins (mining) of het inwisselen van virtuele munten. Dat is vooralsnog wel toegelaten in het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content