Vietnam wil 10.000 internetcensoren aannemen

© AFP
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het Vietnamese leger gaat 10.000 internetcensoren aannemen. Dat melden lokale bronnen. Het Vietnamese Volksleger gaat cybersoldaten inzetten om ‘foute meningen’ en propaganda tegen de staat te bevechten.

Sociale media zijn veelgebruikt in Vietnam, en het land staat met 52 miljoen gebruikers in de top tien van Facebook’s grootste markten. Maar Vietnam heeft ook de reputatie bijzonder streng te zijn voor vrije meningsuiting. In de voorbije jaren werden al meerdere bloggers in de gevangenis gegooid voor kritische artikels over de Communistische overheid. Het land laat ook geen onafhankelijke politieke partijen of mensenrechtenorganisaties toe.

Het voornemen voor meer internetcensuur zou zijn bekendgemaakt in een speech door luitenant-general Nguyen Trong Nghia, van het politieke departement van het leger. De man geeft aan dat 62,7 procent van de Vietnamese burgers nu toegang hebben tot het internet. “Zo’n sterke groei is zowel goed als slecht voor het land,” zo zei hij. “Aan de negatieve kant kan de vijand gebruik maken van het internet om chaos te creëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content