Vijf ‘aprilvirussen’: Grappig maar wel schadelijk

© Fred
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Vijf bugs, geselecteerd door antivirusspecialist BullGuard, die op het eerste gezicht misschien grappig lijken, maar je minder zullen doen lachen eens ze je computer besmet hebben.

1. Het I Love You-virus

Een virus dat zich via mail verspreidde. Duizenden mensen kregen een e-mail toegestuurd met als onderwerp ‘I love you’ en als bijlage een bestand met de naam ‘LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs’. Van wie die bijlage opende, werd de computer besmet. Het virus kopieerde zichzelf en nestelde zich in meerdere folders op de harde schijf van het slachtoffer. Daarbij werden ook wachtwoorden ontfutseld, die doorgestuurd werden naar de hacker.

2. Het Stoned of Marijuana-virus

Een virus dat voor het eerst opdook in Nieuw-Zeeland in 1988. De oorspronkelijke versie was niet zo schadelijk, er werd enkel een boodschap op het scherm van het slachtoffer getoond, zijnde ‘Your computer is stoned. Legalize Marijuana’. De latere varianten – die namen als Donald Duck, Hawaii, Rostov, Smithsonian en StonedMutation kregen – brachten wél veel schade toe, namelijk aan de Master Boot Record en File Allocation Table op de harde schijf.

3. Het Ika-tako-virus

Een door een Japanner gecreëerd virus dat bestanden op je harde schijf, zoals beelden en programma’s, verving door foto’s van inktvissen. 20.000 tot 50.000 computers werden hierdoor aangepast, al werd de hacker uiteindelijk wel door de politie van Tokio gegrepen.

4. Het Skulls Trojan Horse

Dit virus dook in 2004 voor het eerst op bij Nokia-telefoons. Gebruikers zagen de icoontjes op hun scherm veranderen in doodskoppen en beenderen. De toestellen werden ook ontdaan van hun slimme functies, er kon alleen nog gebeld worden. Het virus verspreidde zich via Bluetooth en zoog ook de batterij leeg.

5. De Storm Worm

Deze ‘worm’ verspreidde zich via een e-mail met als onderwerp ‘al 230 doden door storm die door Europa trekt’. Zodra de bijlage geopend werd, dwongeen een Trojan backdoor en een rootkit de pc zich bij een botnet aan te sluiten, waardoor tonnen spam verstuurd konden worden. Tien miljoen computers werden door de Storm Worm geïnfecteerd.

BullGuard lijst deze ‘aprilvirussen’ op met de bedoeling mensen aan te sporen hun antivirussoftware te installeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content