Vijf kandidaten om rekeningrijden uit te werken

Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben samen vijf kandidaten geselecteerd voor de ontwikkeling van Viapass, het systeem van rekeningrijden voor vrachtwagens.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben samen vijf kandidaten geselecteerd voor de ontwikkeling van Viapass, het systeem van rekeningrijden voor vrachtwagens.

De vijf kandidaten, allen consortia van verschillende IT-bedrijven, strijden voor het contract dat de bouw, het ontwerp, de financiering, het onderhoud en de uitbating van het tolsysteem omvat. De betrokken overheden stelden een shortlist op, zij mogen binnenkort hun offerte indienen.

Het gaat om de volgende samenwerkingen:

De combinatie Xerox – Meridiam Infrastructure – CFE – Vinci ConcessionsDe combinatie T-Systems – Belgacom – StrabagDe combinatie ViApia (Atos Worldline – Sanef)De combinatie Traxia (bpost – Thales Belgium – Autostrade per l’Italia)De combinatie BelGoVerde (Egis Projects – IBM – Brisa) Nadat de offertes worden ingediend volgen er begin 2014 onderhandelingen tot er één kandidaat overblijft. Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels ziet het systeem van de Viapass graag uitbreiden naar personenwagens.

“De kilometerheffing voor vrachtwagens vormt wat mij betreft de voorbode van de kilometerheffing voor personenwagens. Begin 2014 start hierover trouwens een proefproject in samenwerking met de 3 Gewesten. Maar deze kilometerheffing voor vrachtwagens is ook belangrijk omwille van een tweede reden: het Gewest kan de opbrengsten van deze heffing immers gebruiken om de mobiliteit in Brussel te verbeteren. De komende 10 jaar investeren we immers maar liefst 4,4 miljard euro in de verdere uitbouw van het Brusselse openbaar vervoer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content