Vijf storagetrends voor 2008

File virtualisatie is de trend op het gebied van opslag. Dat blijkt uit onderzoek onder bezoekers van de Nederlandse conferentie Vision & Focus 2008, die georganiseerd is door ISIT en Telindus. De bezoekers zagen vijf storagetrends.

File virtualisatie is de trend op het gebied van opslag. Dat blijkt uit onderzoek onder bezoekers van de Nederlandse conferentie Vision & Focus 2008, die georganiseerd is door ISIT en Telindus. De bezoekers zagen vijf storagetrends.

Veel bedrijven onderzoeken momenteel de mogelijkheden van file virtualisatie. “Door file virtualisatie is het mogelijk locatieonafhankelijk op te slaan. Data kunnen verplaatst worden zonder downtime op fileniveau, de beschikbare ruimte voor data wordt opgeteld over meerdere heterogene fileservers, er is een transparante tiering van data en loadbalancing wordt toegepast. Dat alles maakt file virtualisatie een goede oplossing voor grote volumes,” zegt Jerry Rozeman, manager consultancy bij ISIT.

De meerderheid van de bezoekers gaf aan geïnteresseerd te zijn in de-duplicatie. Bij de-duplicatie worden identieke diskblokken eenmalig opgeslagen in een disk gebaseerde backup. Er zijn twee verschillende uitvoeringsvormen van de-duplicatie, namelijk VTL target, waarbij VTL met de-duplicatie de tapelibrary vervangt, en host software waarbij de-duplicatie software de backup software vervangt.

Grid storage bestaat uit een systeem dat is opgebouwd uit meerdere nodes van individuele systemen. Voordelen hiervan zijn onder andere hoge schaalbaarheid zonder downtime, locatieonafhankelijkheid door gebruik van IP, de mogelijkheid om klein te beginnen en groot te eindigen en het eenvoudige hardware lifecycle management.

Minder dan de helft van de bezoekers van Vision & Focus heeft groene datacenters hoog op de agenda staan. Green disks zijn een manier om stroomverbruik te verminderen. “Primair zijn deze disks voor back-up en archivering. Niet actieve diskdrives worden uitgeschakeld waardoor minder stroom wordt verbruikt. Wij hebben in de praktijk gezien dat hierdoor datacenters in staat zijn hun stroomverbruik met 75 procent terug te brengen. Dit levert aanzienlijke kostenbesparingen op.”

Bij thin provisioning krijgt niet elke server meer storage toegewezen dan daadwerkelijk nodig is. Dit vereenvoudigt het beheer en zorgt voor efficiënt gebruik van de diskcapaciteit. Op de vraag of men kiest voor thin provisioning indien hun storage systeem dit ondersteunt, antwoordde meer dan de helft van de ondervraagden dat zij de voordelen van thin provisioning zien. Opvallend was dat 36 procent aangaf thin provisioning te riskant te vinden.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content