Vijf trends die we verwachten op het Mobile World Congress

© Reuters
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vanaf maandag worden 85.000 bezoekers en 1.800 standhouders verwacht in Barcelona op ’s werelds grootste beurs rond mobiele technologie. Voor ook Data News zijn koffers richting het Mobile World Congress (MWC) pakt, noteren we alvast onze verwachtingen.

1. Devices, devices, devices

Dé spotlights worden traditioneel geplaatst op de devices: van low-cost instapsmartphones en peperdure high-end ‘flagship’ smartphones, over tablets, slimme horloges tot andere hippe wearables. Heel wat fabrikanten laten nu al in hun kaarten zien, zodat we al een goed zicht hebben op welke devices we mogen verwachten.

2. Internet of Things

Maar MWC lijkt dit jaar vooral in de ban te zijn van het drieletterwoord IoT, oftewel het Internet of Things waarmee de toevloed aan allerlei geconnecteerde objecten bedoeld wordt. Dat IoT bestaat in zekere zin al – denk maar aan pakweg de slimme thermostaten Nest of Netatmo of de intelligente bloempot van Parrot – maar de grote, explosieve toename aan zulke ‘connected devices’ moet er nog komen. En we spreken voor alle duidelijkheid over miljarden slimme objecten.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zowat alle grote it-giganten hun zinnen op het IoT gezet hebben. We verwachten ons dus zeker aan enkele aankondigingen in die sfeer. Het wordt ook uitkijken naar de rol die operatoren voor zichzelf weggelegd zien in dit IoT. Gaan zij enkel connectiviteit leveren of ambiëren zij een rol die veel verder draagt?

Ook machine-to-machine communicatie (m2m) – denk aan frisdrankautomaten of slimme electriciteitsmeters met een ingebouwde simkaart – hoort thuis in dit hokje, net als de zelfrijdende wagen en de connected car. We verwachten bijvoorbeeld nieuws van Volvo, de Renault-Nissian alliantie en de teokomst van technologie als MirrorLink om je smartphone vlot in de wagen te gebruiken.

3. De weg naar 5G

Het Mobile World Congress was in zijn beginjaren – toen het nog in Cannes plaatsvond onder de naam 3GSM – vooral een hoogtechnogische beurs waarbij het vooral rond mobiele infrastructuur draaide. In Barcelona werd dat jaar na jaar naar het achterplan verschoven, maar dit jaar verwachten we toch behoorlijk wat aandacht voor de ontwikkeling van 5G. Hoe gaat de opvolger van 4G/LTE er uit zien? Hoe ver staat het met de ontwikkeling? Wordt het een Europees, Aziatisch of Amerikaans verhaal? En wat met fabrikanten als Huawei die ondertussen 4,5G naar voor schuiven als zoethoudertje tot wanneer 5G klaar is?

4. Content en apps

U kent de bundels van Telenet en Proximus met vast internet, televisie en telefonie? Wel, het principe van zulke bundels zien we nu ook meer en meer opduiken rond mobiel internet en allerlei ‘content’. Of u het nu quad play of multiplay noemt, de trend is duidelijk: mobiele operatoren willen zélf meer content gaan aanbieden. Nieuwe partnerships of allianties met app-leveranciers? Versterkte banden met over-the-top spelers à la Netflix? De link met netneutraliteit is dan nooit ver weg, dus allicht laait ook die discussie andermaal op – zeker gezien ook Tom Wheeler, voorzitter van de US Federal Communications Commission (FCC) present tekent.

5. Sterren op de beursvloer

Het Mobile World Congress dubbelt ook als decor voor een pleiade aan ronkende namen, niet alleen uit de telecomwereld maar ook uit de tv- en entertainmentwereld. Drummen wordt het ongetwijfeld voor de keynote van Facebook-ceo Mark Zuckerberg, maar ook de ceo’s van onder meer Intel, VMware, Vodafone , Huawei , ARM, Mastercard, Nokia, SAP, Ericsson en Qualcomm nemen de komende week het woord. Benieuwd ook of Günther Oettinger ook meer inzicht in de vernieuwde Europese digitale agenda zal geven. U merkt het, het worden interessante dagen. Data News zit in Barcelona alvast zoveel mogelijk op de eerste rij, zodat u niets hoeft te missen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content