Vijf ‘zintuiglijke’ tech-doorbraken in de komende 5 jaar

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Systemen zullen in de volgende vijf jaar leren hoe te voelen, zien, horen, proeven en ruiken, voor een betere interactie met gebruikers, aldus IBM.

Systemen zullen in de volgende vijf jaar leren hoe te voelen, zien, horen, proeven en ruiken, voor een betere interactie met gebruikers, aldus IBM.

Voor de zevende keer publiceert IBM zijn “IBM 5 in 5”, waarin wordt voorspeld welke technologieën in de komende vijf jaar “de wijze waarop mensen werken, leven en met elkaar omgaan zouden kunnen veranderen.” Concreet bevat de lijst dit jaar vijf zintuiglijke doorbraken, waardoor systemen uit zintuiglijke datasets informatie kunnen puren en die ter beschikking van mensen kunnen stellen. Dergelijke ‘cognitieve’ systemen kunnen helpen “ons denken [te] ondersteunen, maar [zullen] niet in onze plaats denken”. Een bekend voorbeeld van dergelijke cognitieve systemen ‘als hulp’ is IBM’s Watson-project, dat momenteel verder wordt ontwikkeld als informatiehulp van geneesheren.

Voelen Systemen die gebruikers de textuur van een stof, of de weerstand die wordt geboden, laten voelen zijn niet nieuw. Daarvoor wordt gebruik gebruik gemaakt van ‘haptische’ (haptic) interfaces, onder meer in de spelletjeswereld. Nieuwe ontwikkelingen, zoals het gebruik van trillingen om bijvoorbeeld de textuur van een stof weer te geven, zullen toelaten om bijvoorbeeld in mobiele toestellen als smartphones en tablets die informatie weer te geven.

Zien De interpretatie van informatie in beelden – zowel medische beelden, als overzichtsbeelden van landbouwgebieden en dies meer – door computers wordt al een hele poos nagestreefd. In de komende jaren zullen ook de fijnere details uit scans en dergelijke kunnen worden ‘gelezen’, zodat subtiele aspecten die anders aan de aandacht van een mens zouden ontsnappen, toch kunnen worden waargenomen. Die kan onder meer in de medische wereld heel wat voordelen bieden.

Horen Bij het waarnemen van fysische signalen als geluid, druk en dies meer kunnen patronen worden onderkend die zowel voorspellende als diagnostische waarde kunnen hebben. Dat kan gaan van waarschuwingen voor mogelijke rampen in grotere gebieden (zoals de studie van onderwatergeluiden, opgewekt door golfenergiesystemen, met het oog op de impact op het leven in de zee), tot het ‘luisteren’ naar een het geschrei van een baby, met informatie of deze gewoon huilt door honger, of er een ander probleem zich voordoet.

Smaak
In de komende jaren zal worden gewerkt aan digitale smaakpapillen, zodat door een combinatie van de chemie van de voedselbestanddelen met de psychologie van smaken en geuren, nieuwe gezonde en smakelijke voeding kan worden ontwikkeld. Immers, als de ‘lekkere’ smaakelementen van (allicht ongezonde) voeding kan worden gecombineerd met gezonde voeding, kan dat deze laatste heel wat aantrekkelijker maken.

Ruiken Ruiken is de kunst om informatie te halen uit deeltjes die in de lucht verspreid zijn. Dat helpt niet alleen om geuren te onderscheiden, maar kan ook worden ingezet om bijvoorbeeld ziektekiemen op te sporen. Daarbij denkt IBM zowel aan de mogelijkheid om diagnose-informatie te halen uit de adem van een persoon, als om ziektekiemen in een ruimte (zoals een ziekenhuiskamer) op te sporen (onder meer in de strijd tegen de ‘ziekenhuisbacterie’).

Bekijk hier een video over dit onderwerp van Kanaal Z:

&file=mp4%3A%2FBBT%2FIBM__________CODE2FMS_20121217.mp4&image=http%3A%2F%2Fimages18.knack.be%2Fimages%2Fresized%2F400%2F022%2F292%2F901%2F8%2F620_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF%2Fimage%2F4000222929018.jpg&skin=http%3A%2F%2Fkanaalz.knack.be%2Fstatic%2Fthemis%2Fscripts%2Fgalleria%2Froularta%2Fskins%2Fslim%2Fslim.zip&streamer=rtmpt%3A%2F%2Frtsp.roularta.be%2Fptl-rtsp-roularta%2F

Partner Content