Vijftig jaar speuren naar ET

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Vijftig jaar geleden ‘luisterde’ het Project Ozma voor het eerst naar de ruimte op zoek naar intelligent buitenaards leven. Project ‘Dorothy’ herdenkt die eerste poging.

Vijftig jaar geleden ‘luisterde’ het Project Ozma voor het eerst naar de ruimte op zoek naar intelligent buitenaards leven. Project ‘Dorothy’ herdenkt die eerste poging.

In 1960 richtte Frank Drake de radiotelescoop van het National Radio Astronomy Observatory in de staat Virginia (VSA) naar enkele nabije sterren die erg goed op de aardse zon leken, op zoek naar signalen die mogelijk door een buitenaardse beschaving werden uitgezonden. Zijn experiment, en de verschillende projecten die volgden hebben nooit een zeker teken van intelligentie ontdekt. Slechts één maal werd een signaal (van een ander experiment) beschouwd als mogelijk van kunstmatige oorsprong – de onderzoekers gaven het de codenaam ‘LGM’ voor ‘little green men’ – maar dat leidde tot de ontdekking van een bijzonder type sterren, pulsars.

De zoektocht naar buitenaardse beschavingen is vandaag bekend als SETI – ‘Search for ExtraTerrestrial Intelligence – en resulteerde in een van de eerste ‘grid computing’-toepassingen voor het grote publiek, Seti@Home. Iedereen, ook individuen, kunnen een stukje van hun computerverrmogen besteden aan de verwerking van de grote datasets die de verschillende zoekinitiatieven genereren. Warm aanbevolen.

In deze maand november heeft het Project Dorothy – eveneens een naam uit het het boek en de film ‘The wizard of Oz’ – de sterren van het Project Ozma herbeluisterd, evenals een reeks andere sterren waarrond ondertussen planeten zijn ontdekt. In dat project werken een hele reeks observatoria rond de wereld samen.

De verwachtingen dat SETI ooit een buitenaardse beschaving zou ontdekken, zijn relatief laag maar er wordt weldegelijk nagedacht over hoe op zo’n signaal zou worden gereageerd. Overduidelijk zou dat niet zijn zoals in de film ‘Contact’, terwijl ook niet meteen wordt ’teruggebeld’. Dus evenmin een ‘pheun home’ zoals in ET. Een bevestigd signaal van een buitenaardse beschaving zou in ieder geval voor interessante tijden zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content