Virus legt loketten Landen plat

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een mail besmette vorige dinsdag de ict-infrastructuur van de gemeente Landen, waardoor de backoffice en loketdiensten onbeschikbaar werden.

Een mail besmette vorige dinsdag de ict-infrastructuur van de gemeente Landen, waardoor de backoffice en loketdiensten onbeschikbaar werden.

Volgens de diensten van Gino Debroux, schepen voor communicatie en infrastructuur in Landen, klikte dinsdagnamiddag een medewerker op een link in een mail die eigenlijk al door de spamfilter in quarantaine was geplaatst. Het virus – blijkbaar een rootkit type, dat niet door het antivirusprogramma werd gedetecteerd – verspreidde zich vervolgens doorheen het netwerk naar alle aangesloten systemen, zowel (de nagelnieuwe, sinds een paar maanden) servers als eindgebruikerssystemen. Dat verstoorde onder meer de werking van de backofficesystemen, maar ook de systemen aan de loketten waren niet meer beschikbaar.

Sinds gisteren wordt door de eigen mensen, met de hulp van Cipal, gewerkt aan een oplossing. “Het probleem is gelokaliseerd,” aldus Gino Debroux. “Er wordt nu prioriteit gegeven aan de computers voor de loketten.” Wanneer alle systemen terug operationeel zijn, is nog niet duidelijk, maar “vandaag [donderdag 25/5] moet de werking aan de loketten terug worden hervat.”

Schepen Debroux onderstreept overigens dat de antivirussoftware dagelijks wordt bijgewerkt. Voorts heeft hij geen weet van systemen van derden die eventueel door de gemeentelijke systemen werden besmet.

Partner Content