Virus valt massaal industriële controlesystemen Siemens aan

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het virus Stuxnet is ontwikkeld voor industriële sabotage en spionage.

Het virus Stuxnet is ontwikkeld voor industriële sabotage en spionage.

Stuxnet verspreidt zich via usb-sticks in industriële controlesystemen (Supervisory Control and Data Acquisition-systemen, kortweg SCADA), onder meer van Siemens, die op Windows draaien. Het virus maakt gebruik van een zwakke plek in Windows. Vanaf het moment dat het geactiveerd is, communiceert het met een externe server die de computer kan overnemen, waardoor bijvoorbeeld bedrijfsdata gestolen zouden kunnen worden.

Volgens specialisten zijn er wel vaker kleinere aanvallen op SCADA-systemen, maar nog nooit gebeurden die op dergelijke schaal. Het zou gaan over zowat 9000 aanvallen per dag, wereldwijd, aldus antivirusbedrijf Symantec. Siemens heeft nu ook 1 geïnfecteerde klant (een Duits bedrijf) bevestigd. Voorlopig is nog niet duidelijk van wie of waar het virus afkomstig is.

Siemens waarschuwt z’n klanten voorlopig het gebruik van usb-sticks achterwege te laten. Het werkt aan een diagnosetool voor klanten, zodat ze kunnen zien of hun systemen geïnfecteerd zijn. Microsoft van zijn kant zou aan een voorlopige oplossing sleutelen, in afwachting van een definitieve patch. Verscheidene antivirusfabrikanten hebben al updates ontwikkeld om het virus te elimineren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content