Virusopruiming bij FOD Financiën nog aan de gang

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De opruiming van het Sality.gen virus bij FOD Financiën is nog aan de gang, maar het einde komt in zicht.

De opruiming van het Sality.gen virus bij FOD Financiën is nog aan de gang, maar het einde komt in zicht.

Sinds vorige maandag is “de oplossing voor het probleem gekend”, aldus Francis Adyns, woordvoerder bij de FOD Financiën. Sindsdien worden de systemen opgekuist “à rato van 2.500 pc’s per dag.” Aangezien niet alle (zowat 26.000) toestellen van FOD Financiën werden besmet, betekent dit dat “het einde van de tunnel in zicht is” en de klus nog deze week moet geklaard zijn. Nadien zal een actieplan worden opgesteld om een herhaling van een dergelijk voorval te voorkomen.

De besmetting van de systemen bij FOD Financiën met het Sality.gen virus deed zich voor in de week van 6 februari en het virus heeft dus zijn faam van ‘hardnekkigheid’ alle eer aangedaan. Niet alleen infecteert (en herinfecteert) het bestanden op grote schaal, maar bovendien ging het ook nog om een nieuwe variant.

Allicht worden uit een dergelijk voorval de nodige lessen getrokken en het zou mooi zijn mocht FOD Financiën hierover berichten zodat ook andere instellingen en bedrijven hun baat kunnen doen met deze ‘lessons learned’. Een andere reactie is in ieder geval dat de vakbondsorganisatie ACV Openbare Diensten boos is op de ict-manager van de FOD Financiën en aanstuurt op een ontslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content