Vivendi wil af van operator SFR

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Vivendi onderzoekt de mogelijkheid of het operator SFR kan verkopen of onderbrengen in een spin off. De voorbije weken heeft de Franse mediagigant al een verkoop van activa ter waarde van 10,5 miljard euro kunnen onderhandelen.

Vivendi onderzoekt de mogelijkheid of het operator SFR kan verkopen of onderbrengen in een spin off. De voorbije weken heeft de Franse mediagigant al een verkoop van activa ter waarde van 10,5 miljard euro kunnen onderhandelen. De Franse gigant Vivendi wil zichzelf terug omvormen tot een mediabedrijf met een kleinere voetafdruk, om terug wat meer te kunnen focussen op kernactiviteiten als de Universal Music Group en Canal Plus. De voorbije jaren kon het onder een flinke schuldenberg gebukte Vivendi echter maar moeilijk deals onderhandelen, maar daar lijkt nu toch stilaan verandering in te komen.

De voorbije weken hebben de Fransen al een verloop van activa kunnen onderhandelen ter waarde van liefst 10,5 miljard euro (onder andere een meerderheidsaandeel van 53 procent in een Afrikaanse telco aan Emirates; en een meerderheidsaandeel van 61 procent in videogamesproducent Activision aan een nieuw consortium o.l.v. Activision-ceo Bobby Kotick).

Een volgende stap is de verkoop of het onderbrengen in een spin-off van de Franse operator SFR. Vivendi heeft alvast een haalbaarheidsstudie besteld die moet nagaan welke gevolgen een verkoop van die telco zou hebben op de kredietwaardigheid van de groep, en op de prijs van de aandelen.

“Een afsplitsing van SFR kan waarde creëren voor ons bedrijf”, opperde cfo Philippe Capron van Vivendi vrijdag tijdens een conference call met enkele analisten. Hij voegde nog toe dat de Raad van Bestuur van het bedrijf zich snel zal uitspreken over de zaak.

Dit gezegd zijnde, zou een dergelijke deal toch pas ten vroegste in de herfst van 2014 rond kunnen geraken. Pittig detail: niemand minder dan de Belg Jean-Yves Charlier leidt momenteel de telecomarm van Vivendi.

Benieuwd in hoeverre de herstructurering van het Franse conglomeraat zijn positie zal aantasten…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content