Vlaams ICT-contract stevent af op 1 miljard euro

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het lopende Vlaamse ict-outsourcingcontract met HP en Belgacom, aanvankelijk geschat op 615 miljoen euro, zal aan dit tempo op het einde van de rit rond de 1 miljard euro schommelen. Dat blijkt uit de tot dusver bekende jaaruitgaven binnen het Vlaamse contract. Het huidige Vlaamse ict-outsourcingcontract is in handen van het consortium EDS-Telindus, een naam die door de respectievelijke overnames van beide bedrijven nu veranderd is in HP-Belgacom. Het contract werd in 2007 toegewezen en was goed voor een geraamde 615 miljoen euro over 7 jaar. Alle Vlaamse overheidsdiensten konden vrij afnemen van het ict-dienstenaanbod binnen die overeenkomst.

Het lopende Vlaamse ict-outsourcingcontract met HP en Belgacom, aanvankelijk geschat op 615 miljoen euro, zal aan dit tempo op het einde van de rit rond de 1 miljard euro schommelen. Dat blijkt uit de tot dusver bekende jaaruitgaven binnen het Vlaamse contract.

Het huidige Vlaamse ict-outsourcingcontract is in handen van het consortium EDS-Telindus, een naam die door de respectievelijke overnames van beide bedrijven nu veranderd is in HP-Belgacom. Het contract werd in 2007 toegewezen en was goed voor een geraamde 615 miljoen euro over 7 jaar. Alle Vlaamse overheidsdiensten konden vrij afnemen van het ict-dienstenaanbod binnen die overeenkomst.

In de eerste 4 jaren van het contract, tussen 2008 en 2011, gaven de Vlaamse overheidsdiensten samen al 571,6 miljoen euro uit. Dat is gemiddeld zo’n 142,9 miljoen euro per jaar. Als dat gemiddelde wordt aangehouden, zal de totale waarde van het raamcontract uitkomen op ruim 1 miljard euro, wanneer het contract in 2014 afloopt.

De cijfers zijn afkomstig uit parlementaire documenten, werden geciteerd door de blog van Journalinks en zijn ons ook nogmaals bevestigd door Benny Vanspringel, contractbeheerder van de entiteit e-government en ICT-Beheer (e-IB) bij de Vlaamse overheid. “Voor 2008 is dit wel een combinatie van bedragen die nog betrekking hebben op het vorige ict-contract en bedragen die betrekking op het huidige contract”, duidt Vanspringel.

Hij argumenteert dat het niet abnormaal is dat het bedrag zoveel hoger ligt dan oorspronkelijk geraamd was. “Dat heeft louter te maken met het feit dat er meer diensten afgenomen worden. Het gaat hier immers over een raamcontract waarbij alle Vlaamse overheidsentiteiten – en nu ook de lokale besturen binnen bepaalde voorwaarden – vrij diensten kunnen afnemen en waarbij de volumes dus zowel kunnen stijgen als dalen. Er zijn sinds het begin van het contract ook steeds meer entiteiten die effectief diensten afnemen.”

Momenteel wordt ook al het nieuwe Vlaamse ict-outsourcingcontract voorbereid. Dat moet in 2014 worden toegewezen. De e-IB probeert onder meer een zicht te krijgen op de ict-evoluties na 2015. Dit najaar zou de Vlaamse regering dan de definitieve krijtlijnen van de overheidsopdracht moeten bepalen en goedkeuren, zodat dan ook de feitelijke aanbesteding kan gelanceerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content