Vlaamse ambtenaren surfen op IPv6
Vlaamse ambtenaren surfen sinds vorige week op IPv6. Vanaf juli zullen ook burgers en ondernemingen de Vlaamse overheidsapps en -websites kunnen bereiken met IPv6-adressen.
Vlaamse ambtenaren surfen sinds vorige week op IPv6. Vanaf juli zullen ook burgers en ondernemingen de Vlaamse overheidsapps en -websites kunnen bereiken met IPv6-adressen. Elke computer die is aangesloten op het internet heeft een IP-adres. Dankzij dat adres kunnen computers elkaar vinden, en kunnen ze data uitwisselen. IP-adressen zijn in zekere zin vergelijkbaar dus met telefoonnummers.
Met behulp van het internetprotocol IPv6 kunnen er quasi oneindig veel dergelijke IP-adressen worden toegewezen (2 tot de macht 128). Ter vergelijking: het aantal adressen gedefinieerd in de vorige standaard IPV4 klokt af op 4,2 miljard.
IPv6 werd in 1998 al als standaard gepubliceerd door de Internet Engineering Task Force, maar de implementatie bij ISP’s en andere belanghebbenden laat op zich wachten omdat de aanzienlijke investeringen geen rendement opleveren op korte termijn. Toch begint de tijd te dringen, want de Europese IPv4-adressen zijn zo goed als allemaal opgesoupeerd.
En wanneer de IPV4-adressen uitgeput zijn, zullen er voor het eerst organisaties, websites en particulieren opduiken die enkel een IPV6 aanwezigheid hebben op het net. Als je dan niet V6-ready bent, kan je dat stuk van het internet niet meer bereiken. Concreet zullen Belgische bedrijven die nog met IPV4 werken, niet meer kunnen communiceren met Amerikaanse of Chinese IPV6-only organisaties. Of toch niet meer op de voor de hand liggende manier.
Het initiatief om Vlaamse ambtenaren een IPv6-adres toe te kennen, kwam er onder impuls van Vlaams minister bevoegd voor ict, Geert Bourgeois (N-VA). “De Vlaamse overheid mag zich met deze migratie naar IPv6 bij de koplopers rekenen”, klinkt het in een persbericht.
Dat laatste is wat met de haren getrokken, want België en ook Vlaanderen lopen traditioneel wat achter met de uitrol van IPv6. In Nederland (maar ook in Frankrijk) is het aantal service providers, overheidsinstellingen en andere organisaties die al aanspreekbaar zijn in IPv6, veel groter dan bij ons.
Upgrade
Een switch naar IPV-6 vereist in principe een volledige upgrade van alle technologische componenten (pc’s, servers en netwerkcomponenten). Voor alle duidelijkheid: zo ver is het nog niet, “maar dat is ook niet nodig”, benadrukt woordvoerder van Geert Bourgeois Kris Snijkers.
“Wat we nu geimplementeerd hebben is een eerste stap die ons toelaat om vanuit de Vlaamse Overheid naar IPv6-netwerken (dus naar de buitenwereld) te surfen. De tweede stap, voorzien voor juli, bestaat er in de Vlaamse Overheid ook bereikbaar te maken met IPv6-adressen.”
Snijkers: “Onze huidige oplossing bestaat uit een conversie op het niveau van de proxy servers. Onze interne infrastructuur wordt voorlopig dus niet aangepast, maar werkt naar de buitenwereld toe wel als IPV6-ready.”
“Onze interne infrastructuur zal geupgraded worden als deel van de normale vervangingsinvesteringen, maar dit kan jaren duren”, klinkt het nog. “Overigens kunnen onze pc’s wel in IPv6 werken, maar ze zijn nog niet zo geconfigureerd. Ook dat is niet echt nodig.”
Fedman Federale overheidsdiensten zoals het Fedman-netwerk zijn intussen ook ‘IPv6-ready’, vertelt technisch directeur Jan Torreele van Belnet. “Elke federale overheidsdienst heeft een adresblok in IPv6 toegewezen gekregen. Het is wel aan de FOD’s zelf om hun toepassingen bereikbaar te maken vanuit IPv6. Alles staat klaar. Er moet bij wijze van spreken enkel nog een knopje omgedraaid worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier