Vlaamse bibs lenen vanaf 2014 ook e-boeken uit

© .

De meeste Vlaamse openbare bibliotheken zullen vanaf april 2014 ook digitale boeken aanbieden, meldt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. In de bib zijn deze e-boeken gratis te lezen. Wie thuis wil lezen betaalt vijf euro voor drie stuks.

Het gros van de Vlaamse openbare bibliotheken gaat in april 2014 starten met het aanbieden van e-boeken. Het gaat om een proefproject waar “al 178 steden en gemeenten zich voor gemeld hebben.” Dat zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

In eerste instantie zullen er driehonderd digitale titels ter beschikking gesteld worden. Het betreft recente boeken, maar geen nagelnieuwe, en dit “uit respect voor de boekhandels”.

Deze e-boeken zijn gratis te lezen op de pc’s en tablets van de bib. Thuis of op verplaatsing lezen gebeurt via een app, waarin elk boek vier weken beschikbaar blijft. Per drie boeken betaal je vijf euro, een bedrag dat werd vastgelegd in samenspraak met de Vlaamse uitgevers. Het moet de auteursrechten helpen dekken, maar de extra investeringen voor de bibliotheken betaalbaar houden.

“Dit proefproject moet uitwijzen of we het bibliotheekpubliek kunnen verleiden de stap naar e-lezen te zetten”, aldus Schauvliege. (Belga/MI)


Partner Content