Vlaamse e-boekverkoop stijgt (maar marktaandeel blijft bescheiden)

© Reuters

Het aantal verkochte e-boeken in Vlaanderen is in het eerste kwartaal van 2015 gestegen met 11 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, meldt Boek.be. Toch blijft het aandeel van het digitale boek in de totale boekverkoop eerder bescheiden: 2,8 procent in de laatste twaalf maanden.

In het eerste kwartaal van 2014 werden er in Vlaanderen 119.010 e-boeken verkocht, dit jaar waren dat er (ook in het eerste kwartaal) 132.120.

Niet in verhouding

Vorig jaar gingen in totaal 446.000 digitale titels over de virtuele toonbank, tegenover meer dan 18,3 miljoen gewone boeken.

73 procent van de verkochte e-boeken is literair.

Op dit ogenblik zijn iets meer dan 37.000 titels beschikbaar als e-boek. Dat is 42 procent van de op papier verkrijgbare titels.

In het eerste kwartaal van 2015 waren er in Vlaanderen 241.000 e-reader- en 3.740.000 tabletbezitters in Vlaanderen. Dat is een stijging van 6 tot 7 procent tegenover vorig jaar. ‘Maar tegelijkertijd merken we dat de verkoop van e-boeken niet in verhouding meestijgt’, aldus Boek.be.

Piraterij

Het is moeilijk een pasklaar antwoord te geven op de vraag waarom de e-boekverkoop slechts beperkt stijgt, klinkt het nog. Een verklaring kan zijn dat Vlaanderen een behoorlijke boekhandelsdichtheid (aantal boekhandels per inwoner) heeft, waardoor Vlamingen minder in online winkels en meer in fysieke winkels kopen.

Bovendien blijft het aanbod voor e-boeken vrij bescheiden.

Tot slot wijst Boek.be erop dat ‘piraterij al jaren gemeengoed is’. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat een belangrijk deel van wat digitaal wordt gelezen illegaal is gedownload’, besluit de vereniging.

(Belga/MI)

Partner Content