Vlaamse hogescholen van Wikipedia verbannen wegens vandalisme

© Reuters

Het is aan heel wat Vlaamse hogescholen niet mogelijk om nog anoniem de encyclopedie Wikipedia te bewerken, ten gevolge van vandalisme door lezers van de website.

De weblog Journalinks merkte dat de ban, ten gevolge van vandalisme door enkelen, bij meerdere hogescholen tot twee jaar kan duren. Bij Wikipedia is het probleem gekend, al is er een oplossing.

Een van de belangrijkste kenmerken van de online encyclopedie Wikipedia is dat in principe iedereen – anoniem of na in te loggen – artikels kan aanpassen. Een groep vrijwilligers bekijkt of niemand bewust foute of irrelevante informatie toevoegt, of onterecht informatie verwijdert – een praktijk die door de Wikipediagemeenschap als vandalisme wordt beschouwd. Wie in de fout gaat, riskeert tijdelijk het recht te verliezen om pagina’s te wijzigen.

Een analyse door de weblog Journalinks van gebande ip-adressen (je online nummerplaat) laat zien dat zowat alle Vlaamse hogescholen in het verleden al een dergelijke schorsing hebben opgelopen of nog lopende hebben, sommigen tot in 2015.

Door de ban is het voor hogeschoolmedewerkers en -studenten onmogelijk om de encyclopedie anoniem en snel aan te passen.

Bij Wikipedia in België is het probleem gekend en ziet men een rol van studenten, die bijvoorbeeld op kot surfen via het schoolnetwerk. “Al jaren heeft Wikipedia last van jongeren die onzin toevoegen aan Wikipedia. We blokkeren dan hun ip-adres. Aangezien al dat verkeer via één server van een school loopt, wordt heel de school geblokkeerd. Als er één grapjas tussen zit, dan kan die het voor de rest verpesten. Maar in feite is het probleem niet zo groot. Normaal gezien kan je nog een account aanmaken en inloggen, ook vanop het schoolnetwerk. Zo kan je toch nog bewerkingen uitvoeren”, klinkt het. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content