Vlaamse overheid lanceert netwerk van openbare statistieken om fake news aan te pakken

Vlaams minister-president Geert Bourgeois © belga

De Vlaamse overheid gaat een nieuw netwerk voor openbare statistieken lanceren: Statistiek Vlaanderen. “In tijden van fake news en alternative facts is het des te belangrijker dat de overheid onpartijdige en kwaliteitsvolle cijfers ter beschikking stelt om het democratische debat te voeden”, legt hoofdstatisticus Roeland Beerten uit.

De start van Statistiek Vlaanderen betekent een belangrijke stap in het openbare statistiekenbeleid van de Vlaamse overheid. “Met het opstarten van Statistiek Vlaanderen sluit de Vlaamse overheid zich aan bij openbare statistiekinstellingen in Europa die volgens internationale spelregels betrouwbare statistieken produceren. Onpartijdige en kwaliteitsvolle cijfers zijn niet alleen voor de overheid onontbeerlijk, maar ook voor alle andere spelers in de maatschappij die dagelijks beslissingen moeten nemen voor beter werken, wonen en leven in Vlaanderen”, vertelt Roeland Beerten.

Statistiek Vlaanderen wordt op woensdag 13 december officieel gelanceerd, in aanwezigheid van minister-president Geert Bourgeois en nationale en internationale experts. Vanaf dan komt ook de website www.statistiekvlaanderen.be online.

Partner Content