Vlaamse overheid ondertekent documenten digitaal

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Met de lancering van het Vlaams digitaal tekenplatform kunnen alle Vlaamse overheidsdiensten, als ze dat wensen, hun documenten digitaal gaan ondertekenen.

Met de lancering van het Vlaams digitaal tekenplatform kunnen alle Vlaamse overheidsdiensten, als ze dat wensen, hun documenten digitaal gaan ondertekenen.

Het Vlaamse digitale tekenplatform zet bestanden om naar tekenklare pdf-documenten. Die kan iedereen met een elektronische identiteitskaart tekenen. Het principe is eenvoudig: een gebruiker moet gewoon een document e-mailen naar het tekenplatform en krijgt vervolgens een tekenklaar pdf-bestand terug. “Maar de module kan desgewenst ook geïntegreerd worden in specifieke toepassingen van overheidsdiensten”, aldus Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois.

Zowel binnen de overheidsdiensten onderling als in interactie met burgers en bedrijven ziet Bourgeois veel nuttige toepassingen, onder meer bij het ondertekenen van subsidiedocumenten, elektronisch aanbesteden, in digitale dossiers, … Doel is onder meer de papierberg te verminderen binnen de overheid, minder fouten te maken door de elektronische controle en de vlotter (digitaal) te archiveren naderhand. De hoop is onder meer dat door efficiëntiewinsten de overheadkosten weer wat zullen kunnen dalen.

De entiteit e-government en ICT-Beheer (e-IB), de Vlaamse Fedict zeg maar, biedt die nieuwe ‘generieke bouwsteen’ aan aan alle Vlaamse overheidsdiensten. Volgens ict-manager Luc Chauvin mag die bouwsteen naast een reeks andere komen te staan die vandaag al worden aangeboden aan de Vlaamse overheidsdiensten. Bij die bouwstenen zit onder meer het Magda-platform (voor vlottere ontsluiting van gegevens binnen de overheid), het Toegangsbeheer (authenticatie en autorisatie) en het Gebruikersbeheer (accounts, paswoorden, …).Juridisch gezien staat de elektronische handtekening gelijk aan een handtekening op papier, zegt Chauvin, “maar het blijft een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst.”

De e-IB sloot voor het tekenplatform een licentieovereenkomst met Adobe. Die is bruikbaar binnen alle diensten op het Vlaamse niveau. Maar Bourgeois hoopt het gebruik ervan te kunnen uitbreiden naar de gemeenten. “Want ook daar moeten veel formulieren worden aangevraagd en ondertekend. Technologisch is met die uitbreiding al rekening gehouden. Maar in de licentieovereenkomst nog niet. Hopelijk kunnen we daar in de nabije toekomst werk van maken.”

Een eerste ‘early adopter’ van het digitale tekenplatform is trouwens het ESF-Agentschap, dat instaat voor het beheer van het Europees Sociaal Fonds in Vlaanderen. Het ESF-Agentschap gebruikt de digitale handtekening in de afhandeling van subsidiedossiers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content