Vlaamse politici alomtegenwoordig op Facebook

Vlaamse ministers en parlementsleden zijn massaal aanwezig op Facebook. Ze gebruiken de sociale netwerksite in de eerste plaats om een politieke boodschap te verspreiden.

Vlaamse ministers en parlementsleden zijn massaal aanwezig op Facebook. Ze gebruiken de sociale netwerksite in de eerste plaats om een politieke boodschap te verspreiden.

9 op de 10 Vlaamse politici hebben een facebookpagina. Ministers en parlementsleden zetten dus massaal in op de sociale netwerksite om hun politieke boodschap te verspreiden.

De Facebook-discipline in het grootst bij de CD&V: 93 procent van haar ministers en parlementsleden voert campagne via facebook. Vlaams Belangers vinden sociale media minder interessant: slechts 7 op de 10 mandatarissen gebruikt Facebook. 9 op de 10 N-VA’ers en Open VLD’ers facebooken, bij de SP.a is dat 8,5 op 10.

Sommige politici bestaan twee keer op de netwerksite. Zo heeft Groen-politica Freya Piryns een politieke fanpagina die voor iedereen toegankelijk is, maar ook een persoonlijke pagina waarmee ze in beperkte kring opereert, onder vrienden en familie.

Staatssecretaris John Crombez was een vroege gebruiker en Facebook hielp zijn politieke carrière: “toen ik van het kabinet naar de zichtbare politiek overstapte had ik geen bekende naam. Via Facebook kon ik meningen en analyses in de kijker zetten, die werden opgepikt door de klassieke media.”

Slechts enkele Wetstraattoppers ‘facebooken’ niet, zoals de opvallende afwezigen Maggie De Block en Bart De Wever, die ook niet twitteren. Ook SP.a-voorzitter Bruno Tobback is afwezig op Facebook. SP.a-parlementslid en Vilvoords burgemeester Hans Bonte bedankt voor de netwerksite : “zoiets persoonlijk als Facebook, ik vind dat voor een burgemeester eigenlijk wat ongepast” zegt hij daarover.” (Jan De Meulemeester, VTM)

Partner Content