Vlaamse Regering akkoord met open data

De Vlaamse Regering heeft het Vlaams Actieplan Open Data goedgekeurd. Die moet het regelgevend kader voor open data in Vlaanderen schetsen. Er zijn ook vijf licentiemodellen bekend.

De Vlaamse Regering heeft het Vlaams Actieplan Open Data goedgekeurd. Die moet het regelgevend kader voor open data in Vlaanderen schetsen. Er zijn ook vijf licentiemodellen bekend.

“Met de goedkeuring van dit Vlaams actieplan wordt Open data de norm binnen de Vlaamse overheid,” zegt Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois. “Hogere transparantie, hogere efficiëntie en innovatie zijn de drie belangrijkste doelstellingen waarom de Vlaamse regering een voortrekkersrol wil spelen in het verhaal van Open Data.”

Door de goedkeuring worden alle niet-persoonsgebonden gegevens die de overheid verzamelt beschikbaar voor commercieel hergebruik en dit in leesbare formaten (open standaarden).

De keuze van de Vlaamse Regering voor open data volgt op een conceptnota van 23 september 2011 en komt er drie maanden nadat de Europese lidstaten akkoord gingen om gegevens van de publieke sector in open formaten beschikbaar te stellen. Op 13 juni van dit jaar gaf ook het Europees Parlement zijn fiat. Zowel op Vlaams als Europees niveau verwacht men een stevig economisch potentiëel door het vrijgeven van de gegevens.

Vijf licentiemodellen

De beschikbare gegevens kunnen zowel gratis als betalend worden gedeeld. Uit een document dat onze redactie kon inkijken staan vijf licentiemodellen vermeld, die wel nog verder worden verfijnd samen met de topambtenaren.

Creative Commons Zero: De overheidsinstantie doet afstand van haar rechten. Hergebruik mag voor alle doeleinden en zonder verplichte naamsvermelding. Gratis Open Data Licentie: De overheidsinstantie doet geen afstand van haar rechten, maar de data mag wel gratis voor elk doel hergebruikt worden onder minimale restricties. Open Data Licentie tegen Billijke Vergoeding: Hetzelfde als de voorgaande licentie, maar met een billijke vergoeding voor alle soorten hergebruik. Gratis Open Data Licentie voor Niet-Commercieel gebruik: De overheid kan voor sommige data een onderscheid maken tussen commercieel en niet-commercieel gebruik. Daarbij kan het hergebruik gratis zijn voor niet-commerciële doeleinden. Open Data Licentie tegen Billijke Vergoeding voor Commercieel Hergebruik: De tegenhanger van de vorige licentie: wie de gegevens gebruikt voor commerciele doeleinden zal daar wel voor moet betalen. Beide licenties worden dan ook samen toegepast op bepaalde gegevens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content